Propozycja na śniadanie, ale także na podwieczorek to Pancake. Oczywiście to nie są pierwsze tego typu placuszki, które robiłam, ale te są nieco inne, bo bez jajek. Nie każdy może je jeść. Do nas w odwiedziny czasem przychodzi chłopczyk, który jest uczulony na jajka, więc wtedy powstają u mnie takie rzeczy, które nie wywołają u niego alergii. Ale zdarza się czasem, że mamy na coś ochotę, a w lodówce nie ma ani jednego jajka i wtedy także czas na Pancakes bez jajek.
Składniki:
ciasto (na 10-12 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 2 szklanki zimnego mleka
- 1 duży cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki roztopionego masła
dodatki:
- domowa marmolada jabłkowa
Przygotowanie:
ciasto (na 10-12 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 2 szklanki zimnego mleka
- 1 duży cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki roztopionego masła
dodatki:
- domowa marmolada jabłkowa
Przygotowanie:
Najpierw do miski dodaję sypkie składniki i mieszam je dokładnie. Następnie dodaję mleko i ostudzone masło. Wszystko dokładnie miksuję na gładką masę.
Patelnię smaruję olejem rzepakowym i mocno nagrzewam. Na środek patelni wlewam ciasto, by tworzyło placek o średnicy około 5 cm. Lekko rozlewam jeszcze na boki. Gdy pojawią się na cieście dziurki, wówczas przewracam placek na drugą stronę. Wtedy smażę już bardzo krótko do zarumienienia się.
Gotowe placki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i układam na ładny stosik.
Podaję jeszcze na ciepło z dodatkiem domowej marmolady jabłkowej.
A tu inna wersja: Pancake z jajkiem i olejem z pestek dyni.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńo tak nawet ostatnio miałam taką sytuację że nie było w lodówce żadnego jajka- takie placki ratują sytuację :)
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne i też dżemik domowy z jabłuszek z dodatkiem cynamonu. :-) Są obłędnie pyszne. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńcały cukier czyli?
OdpowiedzUsuńW przepisie mowa jest o cukrze waniliowym, około 16 - 20 g wystarczy.
UsuńCzy zamiast masła można dodać inny tłuszcz? (dieta bez białka mleka krowiego)
OdpowiedzUsuńTak, może być inny tłuszcz.
UsuńCzyli całą paczkę cukru waniliowego?
OdpowiedzUsuńNie wyszło nie wiem czemu wszystko zrobiłam tak jak na instrukcji pomoc proszę
OdpowiedzUsuńNie wiem jak pomóc.
UsuńSuper wyszły!
OdpowiedzUsuń