Składniki:
ciasto kruche:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200g margaryny roślinnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
masa makowa:
- u mnie gotowa z puszki
beza:
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
- 100g margaryny roślinnej
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm
Przygotowanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki. Już schłodzone rozwałkowuję na grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 12 minut, do lekkiego zarumienienia
Masę makową wykładam na ciasto. Następnie przygotowuję pianę z białek. Ubijam je razem z cukrami, a na koniec mieszam z mąką ziemniaczaną. Gotową nakładam równomiernie na masę makową.
Następnie przygotowuję kruszonkę z podanych składników. Gotową obsypuję wierzch ciasta. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: około 30 minut
Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
(Źródło przepisu: gazetka Biedronka + modyfikacje)
Mmm :) Bardzo lubię tego typu ciasta. Sama piekę w podobny sposób szarlotkę oraz wszelkie kruche ciasta z owocami - pianka obowiązkowa!
OdpowiedzUsuńNiedługo zacznie się u mnie sezon na biszkopty ze świeżymi owocami i masa karpatkową :)
Mi się zdawało skomplikowane, a okazało się łatwe.
Usuńale to pysznie wygląda :D nie możesz takich rzeczy publikować :D
OdpowiedzUsuńgreat post :) have a nice weekend :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.itsmetijana.blogspot.com/
uwielbiam mniam !
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie choć nie przepadam za makowcami
OdpowiedzUsuńTen jest bardzo słodziutki.
Usuń