Gdy ma się ochotę na ciasto, ale nie chce nam się szczególnie za wiele czasu poświęcić na jego przygotowanie, można skorzystać z przepisów na tzw. szybkie ciasto, ekspresowe ciasto czy ciasto w 5 minut. Dziś w tym temacie podam wam przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z jabłkami.
Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mały cukier waniliowy
nadzienie:
- 3 jabłka
dodatki:
- cukier puder do posypania
Forma: okrągła tortownica o średnicy około 25cm (u mnie forma do tarty)
Przygotowanie:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. Wtedy dodaję cukier i cukier waniliowy, i miksuję razem do uzyskania gładkiej błyszczącej masy. Dodaję powoli resztę składników na ciasto i mieszam je drewnianą łyżką.
Jabłka przygotowuję wcześniej. Obieram je, dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Kroję każdą część na plasterki.
Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układam na wierzchu i lekko wciskam w ciasto. Wkładam formę do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Gotowy biszkopt obsypuję cukrem pudrem.
wygląda fenomenalnie, bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPyszne szybkie ciasto:)
OdpowiedzUsuńUratowałaś mnie kobieto 😂😂😂
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńMuszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie pieke zapach roznosi się po całym domu rewelacja mam nadzieję że tak samo będzie smakował jak pachnie
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńCzy te ciasto po 20 min powinno byc suche w srodku po sprawdzeniu patyczkien?
OdpowiedzUsuńBiszkopt powinien być suchy. Trzeba uważać jedynie by nie trafić patyczkiem na jabłko, bo będzie mokry.
UsuńPo 20 minutach niestety nadal jest surowe...
OdpowiedzUsuńSam biszkopt piecze się 20 minut, z jabłkami to nie powinno trwać dłużej niż z 5 minut więcej. Ciasto natomiast wkładam do nagrzanego już piekarnika do 180 stopni.
UsuńU mnie też jest mokre a siedzi już 40 minut. W przepisie nie jest napisane żeby nagrzać piekarnik. Może to jest przyczyną
UsuńJest napisane, przepraszam
UsuńŻółtka dodajemy czy nie?
OdpowiedzUsuńTak, dodajemy żółtka w momencie, gdy w przepisie napisane jest "dodajemy resztę składników na ciasto".
Usuń