Składniki:
sos:
- serca drobiowe (u mnie indycze)
- cebula
- mąka pszenna
- pieprz czarny mielony
- 2-3 ziarka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
ziemniaki:
- gotowane ziemniaki
- mleko
- koper suszony
surówka:
- 2-3 marchewki
- jabłko
- 2-3 łyżki oleju arachidowego
- sól
Przygotowanie:
Serca dokładnie płuczę i oczyszczam. Odstawiam do obcieknięcia. Kroję na mniejsze kawałki, obtaczam w mące. Smażę na odrobinie oleju. Kroję cebulę, najlepiej w piórka, dodaję do podrobów i podlewam wodą. Dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu do miękkości.
Ziemniaki gotuję, odcedzam i duszę z dodatkiem mleka i kopru.
Marchew i jabłko obieram, i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję olej arachidowy i sól do smaku, dokładnie mieszam.
Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło.
Fuuuuuuj...
OdpowiedzUsuńMój mąż ma odmienne zdanie, poza ty podroby są zdrowe.
UsuńWygląda bardzo zachęcająco. :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała. :-)
UsuńOj nie dla mnie ;/
OdpowiedzUsuń