Składniki:
sos:
- 500g łopatki wieprzowej
- papryka czerwona
- cebula
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- pieprz czarny mielony
- mąka pszenna do zagęszczenia sosu
- 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano)
dodatki:
- makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron)
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję na małe (gulaszowe) kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję mięso i posypuje solą z dodatkami oraz słodką papryką. Podsmażam z każdej strony na rumiano. Na drugiej patelni smażę cebulę posiekaną w kostkę. Wszystko łączę i dodaję pokrojoną paprykę oraz wodę. Duszę pod przykryciem do miękkości. Dodaję pomidory, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Zagęszczam odrobiną mąki i zagotowuję. W międzyczasie gotuję makaron.
Podaję razem jeszcze ciepłe.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.