Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi

Łatwy i szybki obiad to często podstawa mojego tygodniowego menu w domu. Tym razem postawiłam na sos mięsny oraz śląskie kluski. Tak powstała:
Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi.

Składniki:
sos mięsno-warzywny:
- 1 płat z kurczaka
- pół cebuli białej
- 2 średnie marchewki
- suszona natka pietruszki
- suszony lubczyk
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz ziołowy
- kostka rosołowa lub bulion
- jogurt naturalny + mąka do zagęszczenia sosu

/Przyprawy Kociołek Smaków/
przyprawy Kociołek Smaków

dodatki:
- podsmażane kluski śląski

Przygotowanie:

Cebulę kroję w kostkę. Przekładam do małego garnka. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do cebuli. Mięso kroję w kostkę i również przekładam do garnuszka. Całość zalewam wodą i dodaję kostkę rosołową bądź zalewam bulionem. Dodaję przyprawy: 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pół łyżeczki lubczyku, pół łyżeczki natki pietruszki, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego. Całość duszę pod przykryciem do miękkości.
potrawka z kurczaka

Do czubatej łyżki jogurtu dodaję łyżkę mąki. Mieszam całość. Dodaję odrobinę gorącego sosu i mieszam. Dolewam całość do sosu ciągle mieszając. Doprowadzam sos do zagotowania i wyłączam gaz.

W międzyczasie podsmażam kluski śląskie na rumiano.

Podaję całość na gorąco.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)