Łatwy i szybki obiad to często podstawa mojego tygodniowego menu w domu. Tym razem postawiłam na sos mięsny oraz śląskie kluski. Tak powstała:
Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi.Składniki:
sos mięsno-warzywny:
- 1 płat z kurczaka
- pół cebuli białej
- 2 średnie marchewki
- suszona natka pietruszki
- suszony lubczyk
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz ziołowy
- kostka rosołowa lub bulion
- jogurt naturalny + mąka do zagęszczenia sosu
/Przyprawy Kociołek Smaków/
dodatki:
- podsmażane kluski śląski
Przygotowanie:
Cebulę kroję w kostkę. Przekładam do małego garnka. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do cebuli. Mięso kroję w kostkę i również przekładam do garnuszka. Całość zalewam wodą i dodaję kostkę rosołową bądź zalewam bulionem. Dodaję przyprawy: 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pół łyżeczki lubczyku, pół łyżeczki natki pietruszki, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego. Całość duszę pod przykryciem do miękkości.
Do czubatej łyżki jogurtu dodaję łyżkę mąki. Mieszam całość. Dodaję odrobinę gorącego sosu i mieszam. Dolewam całość do sosu ciągle mieszając. Doprowadzam sos do zagotowania i wyłączam gaz.
W międzyczasie podsmażam kluski śląskie na rumiano.
Podaję całość na gorąco.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.