Domowa pizza u nas pojawia się od lat. Mam swoje ulubione ciasto na pizzę, ale jeśli chodzi o dodatki to wciąż eksperymentuję i szukam nowych doznań smakowych. Tym razem powstała Pizza z boczkiem, szpinakiem i jajem (jajkiem).
ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml letniej wody
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ser Mozzarella plastry
- boczek (u mnie Pekpol Boczek z komina)
- świeże liście szpinaku
- 1 jajko
- przyprawa do pizzy Kociołek Smaków
- sól himalajska
- sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup)
sos czosnkowy:
- majonez
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- oregano Kociołek Smaków
Forma: blacha od piekarnika
Całość przekładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 10-11 minut
Po wyjęciu dorzucam jeszcze kilka liści świeżego szpinaku i podaję z sosem czosnkowym.
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml letniej wody
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
dodatki:
- ser żółty Gouda- ser Mozzarella plastry
- boczek (u mnie Pekpol Boczek z komina)
- świeże liście szpinaku
- 1 jajko
- przyprawa do pizzy Kociołek Smaków
- sól himalajska
- sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup)
sos czosnkowy:
- majonez
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- oregano Kociołek Smaków
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę przyrządzam według mojego przepisu na domową pizzę.
Ciasto tym razem dzielę na cztery części. Każdy kawałek rozwałkowuję bardzo cienko formułując z nich osobne pizze. Brzegi zawijam. Przekładam ciasto na blachę posypaną mąką. Tym razem robiłam całość wspólnie z córką, ona nałożyła swoje dodatki, ja zrobiłam tę pizzę z jajem.
Gotowe rozwałkowane ciasto smaruję sosem pomidorowym (lub ulubionym ketchupem). Dalej układam na nią ser żółty starty na tarce o dużych oczkach. Następny krok to ułożenie liści szpinaku. Na to trafia zaś ser mozzarella pokrojony w trójkąty. Dalej układam boczek pokrojony w kostkę. W tym momencie na środek wbijam surowe jajko. Wierzch delikatnie posypują przyprawą do pizzy oraz solą.
Całość przekładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 10-11 minut
Po wyjęciu dorzucam jeszcze kilka liści świeżego szpinaku i podaję z sosem czosnkowym.
fajny i bardzo smaczny pomysł
OdpowiedzUsuń