Pizza z boczkiem, szpinakiem i jajem

Domowa pizza u nas pojawia się od lat. Mam swoje ulubione ciasto na pizzę, ale jeśli chodzi o dodatki to wciąż eksperymentuję i szukam nowych doznań smakowych. Tym razem powstała Pizza z boczkiem, szpinakiem i jajem (jajkiem).

ciasto: 
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml letniej wody
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

dodatki:
- ser żółty Gouda
- ser Mozzarella plastry
- boczek (u mnie Pekpol Boczek z komina)


- świeże liście szpinaku
- 1 jajko
- przyprawa do pizzy Kociołek Smaków
- sól himalajska
- sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup)

sos czosnkowy:
- majonez
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- oregano Kociołek Smaków

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:

Ciasto na pizzę przyrządzam według mojego przepisu na domową pizzę.

Ciasto tym razem dzielę na cztery części. Każdy kawałek rozwałkowuję bardzo cienko formułując z nich osobne pizze. Brzegi zawijam. Przekładam ciasto na blachę posypaną mąką. Tym razem robiłam całość wspólnie z córką, ona nałożyła swoje dodatki, ja zrobiłam tę pizzę z jajem.

Gotowe rozwałkowane ciasto smaruję sosem pomidorowym (lub ulubionym ketchupem). Dalej układam na nią ser żółty starty na tarce o dużych oczkach. Następny krok to ułożenie liści szpinaku. Na to trafia zaś ser mozzarella pokrojony w trójkąty. Dalej układam boczek pokrojony w kostkę. W tym momencie na środek wbijam surowe jajko. Wierzch delikatnie posypują przyprawą do pizzy oraz solą.

Całość przekładam do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 10-11 minut

Po wyjęciu dorzucam jeszcze kilka liści świeżego szpinaku i podaję z sosem czosnkowym.

1 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl