Proste i pożywne śniadanie to dobry początek dnia. Takim daniem na pewno będą Grzanki z serem, kiełbasą i pomidorem, które tak naprawdę przygotowujemy z tego, co znajdziemy w lodówce.
Składniki:
- kromki chleba pszennego
- żółty ser (u mnie Gouda)
- kiełbasa krakowska (u mnie Pekpol Krakowska Sucha Kurpiowskie Specjały)
- duży pomidor malinowy
- zioła prowansalskie
- pieprz czarny
- sól himalajska
Przygotowanie:
Kroję w plastry kiełbasę krakowską oraz pomidora. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Na każdej kromce chleba układam po dwa plastry kiełbasy, jeden plaster pomidora. Na to nakładam ser żółty. Całość doprawiam ziołami prowansalskimi, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą.
Tak przygotowane kanapki układam na kratce od piekarnika. Całość wkładam do nagrzanej kuchenki.
Czas pieczenia: około 10 minut, do zarumienienia się.
Podaję grzanki na ciepło. Można przygotować do nich także sos czosnkowy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.