Maj nie rozpieszcza nas w tym roku pogodą. Dlatego dla osłody warto upiec coś, co przywoła do nas lato. Tym razem będzie to znów szybkie i łatwe pieczenie: Placek kefirowy z jagodami leśnymi.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1/6 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 opakowania małego kefiru (około 175 g)
/zamiast kefiru można użyć maślanki/
dodatkowo:
- 4 garście jagód leśnych (u mnie mrożone)
- kruszonka z 1 czubatej łyżki margaryny + mąka + cukier puder
Forma: torownica o średnicy 22 cm /u mnie forma w kształcie serca
Przygotowanie:
Łączę osobno mokre składniki na ciasto, a osobno suche. Wszystko przekładam do jednej miski i mieszam łyżką. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam na nią ciasto. Zasypuję wierzch owocami. Całość posypuję kruszonką i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: około 40-45 minut
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.