Grillowane piersi z kurczaka w ziołowej marynacie

Majówka rozpoczęta i choć pogoda dość kapryśna nie obyło się u mnie bez grilla. Dzisiaj danie bez większych kombinacji i długiego czekania: Grillowane piersi z kurczaka w ziołowej marynacie.
Grillowane piersi z kurczaka w ziołowej marynacie


Składniki:
- 2 piersi z kurczaka

marynata:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- świeżo zmielony kolorowy pieprz (czerwony, zielony, biały, czarny)
- 1 łyżeczka ziół (tymianek, cząber, kolendra liść)
/Przyprawy Kociołek Smaków/


dodatki:
- surowe warzywa (małe pomidorki, ogórek gruntowy, czerwona papryka)
- chleb z grilla
- ketchup
- musztarda

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka przecinam na pół. W ten sposób uzyskuję cztery kawałki mięsa. 

Następnie przygotowuję marynatę. Do miseczki przekładam składniki płynne oraz przyprawy. Ząbek czosnku drobno siekam i dodaję do reszty. Dokładnie mieszam.
ziołowa marynata do kurczaka

Mięso dokładnie smaruję marynatą i odkładam na pół godziny do lodówki.

Rozpalam grilla. Mięso przekładam na tackę do grillowania. Grilluję z obu stron do zarumienienia.

Podaję z warzywami, chlebem pieczonym na grillu oraz z ketchupem i musztardą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl