Majówka rozpoczęta i choć pogoda dość kapryśna nie obyło się u mnie bez grilla. Dzisiaj danie bez większych kombinacji i długiego czekania: Grillowane piersi z kurczaka w ziołowej marynacie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
marynata:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- świeżo zmielony kolorowy pieprz (czerwony, zielony, biały, czarny)
- 1 łyżeczka ziół (tymianek, cząber, kolendra liść)
/Przyprawy Kociołek Smaków/
dodatki:
- surowe warzywa (małe pomidorki, ogórek gruntowy, czerwona papryka)
- chleb z grilla
- ketchup
- musztarda
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przecinam na pół. W ten sposób uzyskuję cztery kawałki mięsa.
Następnie przygotowuję marynatę. Do miseczki przekładam składniki płynne oraz przyprawy. Ząbek czosnku drobno siekam i dodaję do reszty. Dokładnie mieszam.
Mięso dokładnie smaruję marynatą i odkładam na pół godziny do lodówki.
Rozpalam grilla. Mięso przekładam na tackę do grillowania. Grilluję z obu stron do zarumienienia.
Podaję z warzywami, chlebem pieczonym na grillu oraz z ketchupem i musztardą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.