Ciasto mech leśny z bitą śmietaną i jagodami

Niedawno robiłam pizzę ze szpinakiem i pozostało mi sporo tej rośliny warzywnej. Zdecydowałam się zużyć szpinak do zrobienia małego zielonego tortu. Tak powstało moje pierwsze Ciasto mech leśny z bitą śmietaną i jagodami.


Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku (może być też mrożony)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

bita śmietana:
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w łyżeczce wody

dodatki:
- jagody

Forma: tortownica o średnicy 22 cm /u mnie forma w kształcie serca


Przygotowanie:

Jajka ubijam z cukrami na biały puch, tak przez około 5 minut. Dalej dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i olej ciągle miksując.

Szpinak rozdrabniam w blenderze na papkę. Jeśli używam szpinaku mrożonego, najpierw należy go rozmrozić, a dopiero potem zblendować. Dodaję go do ciasta i mieszam dokładnie drewnianą łyżką. 

Formę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam ciasto i wkładam do gorącego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut, sprawdzać patyczkiem

W tym czasie mogę przygotować bitą śmietanę. Dopiero wtedy wyjmuję śmietankę 30% z lodówki i miksuję ją z cukrem pudrem, aż mocno zgęstnieje. Dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki.

Gotowe ciasto odkładam do wystudzenia. Dopiero wtedy przekrawam je na pół i odcinam brązowe boki. Jedną z części przycinam lekko, aby uzyskać dodatkowe zielone okruszki z ciasta.

Kładę pierwszy biszkopt. Smaruję go połową bitej śmietany i obsypuję większością jagód. Na to nakładam drugi biszkopt, który smaruję resztą śmietany. Wierzch obsypuję okruszkami ciasta oraz pojedynczymi jagodami. Tort leśny mech odkładam do lodówki.

Wyjmuję go chwilę przed podaniem.
Ciasto mech leśny z bitą śmietaną i jagodami


4 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl