Niespodziewani goście mogą przysporzyć nam kulinarnego kłopotu. Na szczęście są danie, które można przygotować ekspresowo i podać na stół. Wystarczy rozejrzeć się po lodówce i mamy gotową sałatkę. Aby była ona bardziej efektowna, należy składniki poukładać warstwowo. Tak powstała Szybka warstwowa sałatka ze schabu, żółtego sera, ogórków konserwowych i czerwonej papryki z sosem majonezowym.
Składniki:
- schab (u mnie Pekpol: Schab z zalewy z dodatkiem jałowca "Kurpiowskie specjały")
- ser żółty w kostce (u mnie Gouda)
- czerwona papryka
- ogórki konserwowe
sos:
- majonez
- jogurt grecki
- suszony koperek
- pieprz czarny
- oregano
- sól
Przygotowanie:
Zaczynam od żółtego sera. Ścieram go na tarce o dużych oczkach. Układam na dnie przezroczystej miski. Następnie kroję paprykę w kostkę. Przekładam ją na warstwę z serem. Dalej kroję plastry schabu w kostkę. Układam równo na papryce. Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Dzięki nim sałatka nie będzie mdła.
Teraz zostało już tylko przygotowanie majonezowego sosu. Dodaję majonez i jogurt w proporcji 1:1. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem czarnym, solą, suszonym oregano. Sos równo nakładam na wierzch sałatki. Posypuję całość suszonym koperkiem.
Tak gotową sałatkę warstwową podaję ze świeżym pieczywem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.