Ekspresowy krem z groszku konserwowego z grzankami

Latem często mam ochotę na lekkie zupy, najlepiej przygotowane tylko na warzywach. Takie danie nie tylko jest lekko strawne, ale także szybkie w przygotowaniu. Na dziś przygotowałam więc Ekspresowy krem z groszku konserwowego z grzankami. Warto, aby warzywa użyte do tego dania pochodziły z upraw ekologicznych lub z naszego własnego ogródka.



Składniki:
- 2 puszki groszki konserwowego (u mnie Groszek konserwowy BIO Rolnik 400g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody + kostka warzywna lub 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- czarny pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk

dodatki:
- śmietana 18%
- grzanki
- cukinia smażona w bułce tartej

Przygotowanie:

Groszek wraz z zalewą blenduję na gładką masę. W ten sposób przyśpieszę przygotowanie zupy oraz uniknę dylematu czy blendować na zimno, czy może na gorąco. Tak przygotowany groszek przekładam do małego garnka. Dodaję wodę z kostką warzywną lub bulion warzywny, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Wszystko razem gotuję. Na koniec doprawiam sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz suszonym lubczykiem.

Tak przygotowana zupa krem z groszku dobrze smakuje z grzankami z chleba. Wystarczy ją podać z łyżką kwaśnej śmietany, aby nie była zbyt mdła.


Jeśli natomiast ma być to bardziej sycące danie, to dodaję do niej smażoną cukinią w jajku i bułce tartej. Przygotowanie takiej zupy krem z zielonego groszku zajmuje przysłowiowe 5 minut. To danie smaczne i zdrowe.


1 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl