Wafle to dość szybko przygotowywany deser. Wystarczy tylko zmienić nadzienie, aby za każdym razem otrzymać coś całkiem innego. U mnie powstały proste wafle migdałowo-kakaowe z powidłami śliwkowymi.
Składniki:
- paczka wafli suchych kwadratowych (5 sztuk)
- powidła śliwkowe
masa migdałowo-kakaowa:
- 200g margaryny roślinnej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao naturalnego
- 4-5 łyżek tartych migdałów
masa migdałowo-kakaowa:
- 200g margaryny roślinnej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao naturalnego
- 4-5 łyżek tartych migdałów
Przygotowanie:
Do garnka przekładam margarynę wraz z cukrem. Stawiam na małym gazie. Po rozpuszczeniu dodaję resztę składników dokładnie mieszając. Zagotowuję masę i czekam aż odpowiednio zgęstnieje.
Rozkładam wafle i smaruję pierwszy jeszcze lekko ciepłą masą migdałowo-kakaową. Następny smaruję powidłami śliwkowymi i tak do końca na przemian. Całość obwijam dokładnie folią spożywcza. Odkładam do lodówki. Przygniatam ciężką deską i zostawiam na noc.
Na drugi dzień kroję ostrym nożem. Smacznego.
Proste i smaczne, na pewno..... koniecznie takie muszę zrobić, ale zamienię margarynę na coś innego (nie toleruję mleka i jego pochodnych). Serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuń