Wafle migdałowo-kakaowe

Wafle to dość szybko przygotowywany deser. Wystarczy tylko zmienić nadzienie, aby za każdym razem otrzymać coś całkiem innego. U mnie powstały proste wafle migdałowo-kakaowe z powidłami śliwkowymi.



Składniki:
- paczka wafli suchych kwadratowych (5 sztuk)
- powidła śliwkowe

masa migdałowo-kakaowa:
- 200g margaryny roślinnej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao naturalnego
- 4-5 łyżek tartych migdałów

Przygotowanie:

Do garnka przekładam margarynę wraz z cukrem. Stawiam na małym gazie. Po rozpuszczeniu dodaję resztę składników dokładnie mieszając. Zagotowuję masę i czekam aż odpowiednio zgęstnieje.

Rozkładam wafle i smaruję pierwszy jeszcze lekko ciepłą masą migdałowo-kakaową. Następny smaruję powidłami śliwkowymi i tak do końca na przemian. Całość obwijam dokładnie folią spożywcza. Odkładam do lodówki. Przygniatam ciężką deską i zostawiam na noc.

Na drugi dzień kroję ostrym nożem. Smacznego.


1 komentarze:

  1. Proste i smaczne, na pewno..... koniecznie takie muszę zrobić, ale zamienię margarynę na coś innego (nie toleruję mleka i jego pochodnych). Serdecznie pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl