Na pewno przygotowywaliście kiedyś placki lub naleśniki z dodatkiem mąki kukurydzianej. A co powiecie na smażone placki z kukurydzy konserwowej? To szybkie danie, które dzięki słodkiej kukurydzy jest delikatne i lekko wilgotne.
Składniki:
- puszka kukurydzy konserwowej (u mnie Kukurydza Super Słodka BIO Rolnik 340g)
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu
- około 4 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, papryka słodka, curry
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- "tzatziki po polsku" (starty świeży ogórek, twaróg naturalny, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz czarny)
- świeży ogórek do podania
- kukurydza i szczypior do dekoracji
Przygotowanie:
Kukurydzę konserwową odcedzam. Następnie dokładnie ją blenduję. Dodaję jajko, jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam.
Smażę placki na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Mają ładny złocisty kolor. Odkładam do odsączenia na ręcznik papierowy.
W między czasie przygotowuję moją wersję "tzatzików", czyli ogórek w połączeniu z twarogiem i czosnkiem. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Jeszcze ciepłe i lekko słodkie placki podaję z zimnym i dość ostrym dzięki czosnkowi twarogiem. Świetne danie na śniadanie.
W między czasie przygotowuję moją wersję "tzatzików", czyli ogórek w połączeniu z twarogiem i czosnkiem. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Jeszcze ciepłe i lekko słodkie placki podaję z zimnym i dość ostrym dzięki czosnkowi twarogiem. Świetne danie na śniadanie.
Smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za kukurydzą, ale te placki wyglądają apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń