Placki z kukurydzy konserwowej

Na pewno przygotowywaliście kiedyś placki lub naleśniki z dodatkiem mąki kukurydzianej. A co powiecie na smażone placki z kukurydzy konserwowej? To szybkie danie, które dzięki słodkiej kukurydzy jest delikatne i lekko wilgotne.





Składniki:
- puszka kukurydzy konserwowej (u mnie Kukurydza Super Słodka BIO Rolnik 340g)
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu
- około 4 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, papryka słodka, curry

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- "tzatziki po polsku" (starty świeży ogórek, twaróg naturalny, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz czarny)
- świeży ogórek do podania
- kukurydza i szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

Kukurydzę konserwową odcedzam. Następnie dokładnie ją blenduję. Dodaję jajko, jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam.

Smażę placki na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Mają ładny złocisty kolor. Odkładam do odsączenia na ręcznik papierowy.

W między czasie przygotowuję moją wersję "tzatzików", czyli ogórek w połączeniu z twarogiem i czosnkiem. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.

Jeszcze ciepłe i lekko słodkie placki podaję z zimnym i dość ostrym dzięki czosnkowi twarogiem. Świetne danie na śniadanie.


3 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl