Na moim małym ogródku w tym roku obrodziły patisony. To warzywo, które najczęściej smażę w bułce lub robię z nich placki. Zrobiłam też kilka słoików marynowanych patisonów. Pomyślałam jednak, że może by użyć je także do ciasta. Z cukinii robiłam taki deser już nie raz, więc tym razem padło na patisony. Tak powstało wilgotne Ciasto z patisonów kakaowe z dodatkiem jeżyn.
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cynamonu
- 3 szklanki startych patisonów
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatki:
- 1/2 szklanki jeżyn (u mnie mrożone)
- cukier puder do posypania
Forma: duża prostokątna blacha
Przygotowanie:
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 60 minut, należy je przypilnować.
Jaja ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dalej dodaje kolejne składniki ciągle miksując: mąka, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, olej. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Ja użyłam do tego robota kuchennego. Nieco odciskam sok. Następnie dodaję do ciasta i mieszam dokładnie łyżką.
Przekładam całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładam jeżyny na wierzchu. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: około 60 minut, należy je przypilnować.
Gotowe ciasto obsypuję cukrem pudrem. Jest mocno wilgotne.
Oo mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda smaczniutkie! :)))
OdpowiedzUsuń