Tego lata dania z cukinią uzupełniam o dania z patisonów. Nie mogło też zabraknąć przetworów z wykorzystaniem tych warzyw. Przygotowałam na zimę Patisony marynowane w zalewie octowej z chili. Świetnie nadadzą się jako dodatek do obiadu lub do kanapek.
Składniki:
- patisony
- ząbki czosnku
- suszona papryka chili strąk
zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu (10%)
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- ziele angielskie
- czarny pieprz ziarnisty
- liście laurowe
/Przyprawy z Kociołek Smaków/
Przygotowanie:
Słoiki i pokrywki dokładnie myję. Następnie wyparzam wrzątkiem.
Wszystkie składniki na zalewę przekładam do garnka i zagotowuję.
Patisony kroję na ćwiartki. Wydrążam gniazda nasienne za pomocą stołowej łyżki. Kroję resztę na mniejsze kawałki. Ja do marynowania używam dużych warzyw. Jeśli będą to mini patisonki, to możecie je wrzucić do słoików w całości.
Do każdego słoika wkładam ząbek czosnku i kawałek strąka papryki chilli. Resztę zapełniam patisonami. Zalewam gorącą zalewą. Wycieram ranty słoików i zakręcam nakrętki.
Czytałam, że niektóre osoby nie pasteryzują swoich przetworów. Ja jednak wolę mieć pewność, że przetrwają one zimę. Dlatego pasteryzuję swoje weki przez około 10 minut. Następnie kładę jeszcze gorące słoiki do góry dnem, przykrywam ściereczką i daję im powoli ostygnąć. Gotowe przechowuję w piwnicy.
Polecam również inne przepisy z patisonami:
Ciasto z patisonów
Patisony w panierce
Polecam również inne przepisy z patisonami:
Ciasto z patisonów
Patisony w panierce
Wyglądają bardzo apetycznie:)). Dziękuję za podwójne przyłączenie się do akcji i serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuńO tym nie słyszałem, ale kucharz ze mnie żaden :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na patisony.Będę musiała wypróbować
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, świetny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńWsiałam patisony,a le nornice były na tyle szybkie, że nic mi z nich nie zostało ;)
OdpowiedzUsuń