Keks z orzechami i żurawiną

Święta już coraz bliżej. Powoli zaczyna być czuć nadchodzący klimat. Dlatego zdecydowałam się na upieczenia ciasta, które bardzo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Jest to Keks czekoladowy z orzechami włoskimi i żurawiną oraz mieszanką owoców kandyzowanych.



Składniki:
ciasto: 

- 100 g masła
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 120 g mąki
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 65% kakao)

dodatki:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej ciętej
- 1/2 szklanki mieszanki owoców kandyzowanych (ananas, jabłko, mango, gruszka)

Forma: mała keksówka 25 cm

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystudzenia.

Ucieram mikserem miękkie masło z cukrem na puch. Dodaję po jednym jajku i nadal miksuję. Następnie przelewam czekoladę i mieszam mikserem. 

Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszam razem w osobnej misce. Dodaję do masy i nadal miksuję. Orzechy i owoce wsypuję do ciasta i mieszam łyżką.

Przekładam ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Temperatura piekarnika: 165 °C
Czas pieczenia: około 60-65 minut, do suchego patyczka
rękawice Ambition

Wyciągam ciasto z formy i studzę na kratce. Można je posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Jest to ciasto bardzo czekoladowe, które idealnie nada się na świąteczny czas spędzany z rodziną, ale także na jesienne długie wieczory.




Święta z dbałością

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem orzechów i żurawiny. Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja kocham wszystko co z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl