Święta już coraz bliżej. Powoli zaczyna być czuć nadchodzący klimat. Dlatego zdecydowałam się na upieczenia ciasta, które bardzo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Jest to Keks czekoladowy z orzechami włoskimi i żurawiną oraz mieszanką owoców kandyzowanych.
ciasto:
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao naturalnego
Forma: mała keksówka 25 cm
Przygotowanie:
Temperatura piekarnika: 165 °C
Czas pieczenia: około 60-65 minut, do suchego patyczka
- 120 g mąki
- 3 jajka
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 65% kakao)
dodatki:
dodatki:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej ciętej
- 1/2 szklanki mieszanki owoców kandyzowanych (ananas, jabłko, mango, gruszka)
Forma: mała keksówka 25 cm
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystudzenia.
Ucieram mikserem miękkie masło z cukrem na puch. Dodaję po jednym jajku i nadal miksuję. Następnie przelewam czekoladę i mieszam mikserem.
Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszam razem w osobnej misce. Dodaję do masy i nadal miksuję. Orzechy i owoce wsypuję do ciasta i mieszam łyżką.
Przekładam ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Przekładam ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Temperatura piekarnika: 165 °C
Czas pieczenia: około 60-65 minut, do suchego patyczka
rękawice Ambition
Wyciągam ciasto z formy i studzę na kratce. Można je posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Jest to ciasto bardzo czekoladowe, które idealnie nada się na świąteczny czas spędzany z rodziną, ale także na jesienne długie wieczory.
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem orzechów i żurawiny. Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńJa to chyba w ogóle jestem fanką żurawiny.
UsuńJak ja kocham wszystko co z orzechami :)
OdpowiedzUsuń