Wafle kakaowe z mlekiem w proszku

Wafle przekładane różnymi masami to często deser, który lubią dzieci. Warto przygotować je także na święta i inne okolicznościowe spotkania z rodziną. Tym razem postawiłam na wafle kakaowe z mlekiem w proszku i powidłami.


Składniki:

- 125 g margaryny roślinnej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka mleka w proszku
- powidła śliwkowe
- opakowanie wafli (u mnie okrągłe)


Przygotowanie:

Margarynę, cukier, wodę oraz kakao przekładam do garnka. Stawiam na małym ogniu. Podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Miedzy czasie mieszam.

Odstawiam całość do wystudzenia. Dopiero wtedy dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam. Najlepiej mikserem, aby pozbyć się białych grudek.

Smaruję masą wafle na przemian z powidłami. Całość zawijam w folię spożywczą i przekładam do lodówki. Na wierzch kładę deskę oraz coś ciężkiego, może być jakiś garnek. Zostawiam je tam na minimum 1-2 godziny, dopiero wtedy można je pokroić.

1 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl