Wafle przekładane różnymi masami to często deser, który lubią dzieci. Warto przygotować je także na święta i inne okolicznościowe spotkania z rodziną. Tym razem postawiłam na wafle kakaowe z mlekiem w proszku i powidłami.
Składniki:
- 125 g margaryny roślinnej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka mleka w proszku
- powidła śliwkowe
- opakowanie wafli (u mnie okrągłe)
- opakowanie wafli (u mnie okrągłe)
Przygotowanie:
Margarynę, cukier, wodę oraz kakao przekładam do garnka. Stawiam na małym ogniu. Podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Miedzy czasie mieszam.
Odstawiam całość do wystudzenia. Dopiero wtedy dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam. Najlepiej mikserem, aby pozbyć się białych grudek.
Smaruję masą wafle na przemian z powidłami. Całość zawijam w folię spożywczą i przekładam do lodówki. Na wierzch kładę deskę oraz coś ciężkiego, może być jakiś garnek. Zostawiam je tam na minimum 1-2 godziny, dopiero wtedy można je pokroić.
Wafle to jedne z moich ulubionych słodkości.
OdpowiedzUsuń