Ciasto śliwkowe z czekoladą

Pierwszy raz w moim ogrodzie pojawiły się śliwki na drzewie, więc musiałam wykorzystać je do pieczenia. Tym razem postawiłam na dobrze już znany mi przepis i powstało Ciasto śliwkowe z czekoladą.

Składniki:
ciasto:
- 3 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie Mąka Puszysta Tortowa Lubella)
- 2 jajka
- 250g margaryny roślinnej
- 6 łyżek cukru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:

- około 1-1,5 kg śliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady

dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy
- cukier puder do posypania

Forma: prostokątna 24 x 40 cm

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam dokładnie. Odkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie przecinam śliwki na pół i usuwam z nich pestki. Czekoladę ścieram na tarce.

Schłodzone ciasto dzielę na dwie części i wałkuję na dość cienką grubość. Układam na blasze pierwszą część. Na to nakładam śliwki i obsypuję je cukrem. Następnie przesypuję na nie czekoladę. Teraz nakładam drugą część ciasta. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika180 °C
Czas pieczenia: 35 minut (ja po tym czasie wyłączyłam górną grzałkę i piekłam jeszcze 5 minut)

Ciepłe ciasto oprószam cukrem pudrem.


10 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl