U mnie kolejne proste danie na obiad. Makaron, ale w wersji pełnoziarnistej o ciemnym kolorze. Wybrałam penne rigate, czyli rurki z rowkami. Tak oto powstał Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego)
- sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano, majeranek
- makaron rurki (u mnie Penne Pełne Ziarno Lubella)
dodatki:
- woda do podlania
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem suszonych ziół i świeżo zmielonego pieprzu. Lekko zarumienionego kurczaka odkładam na bok. Kroję pieczarki oraz cebulę w kostkę. Podsmażam razem na oleju także z suszonymi ziołami. Dodaję kurczaka, wodę, sól, posiekany koper i duszę pod przykryciem. Na koniec dodaję śmietankę i doprawiam do smaku.
Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem suszonych ziół i świeżo zmielonego pieprzu. Lekko zarumienionego kurczaka odkładam na bok. Kroję pieczarki oraz cebulę w kostkę. Podsmażam razem na oleju także z suszonymi ziołami. Dodaję kurczaka, wodę, sól, posiekany koper i duszę pod przykryciem. Na koniec dodaję śmietankę i doprawiam do smaku.
W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło.
Można też całość posypać startym żółtym serem.
bardzo dawno nie jadłam makaronu...jakoś mało go w mojej kuchni :) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na obiad, lubimy dania z makaronem :))
OdpowiedzUsuń