Dziś kolej na kolejne ciasto z porzeczkami. Przeważają w nim czarne owoce, ale są także dla bardziej wyrazistego smaku i czerwone. Bazą jest kruche ciasto, a warstwą scalającą pianka z białek oraz z waniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami.
Składniki:
ciasto:
- 500g mąki (u mnie typ 450)
- 250g zimnego masła
- 5 żółtek (jajka wielkości L)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 waniliowe budynie bez cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
masa owocowa:
- 500g porzeczek (400g porzeczek czarnych + 100g porzeczek czerwonych)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
dodatki:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski. Masło siekam nożem, a następnie szybko zagniatam. Ciasto dzielę na dwie równe części i obwijam folią spożywczą. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut.
Białka ubijam aż zesztywnieją. Wtedy dodaję cukier i znowu miksuję, aż piana będzie się pięknie błyszczeć. Dalej dodaję budyń i miksuję. Na koniec wlewam powoli olej ciągle miksując. Do piany dodaję 2 łyżki porzeczek i delikatnie mieszam łyżką.
Osuszone porzeczki obsypuję mąką ziemniaczaną.
Jedną część ciasta rozwałkowuję i układam na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli się rozrywa przy przekładaniu, to można dno po prostu wykleić ciastem. Owoce obsypuję cukrem pudrem i przekładam na ciasto. Na wierzch wylewam piankę. Resztę ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach i rozrzucam równomiernie na pianie. Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: 45 minut
Jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.
Wygląda ekstra! Poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń