Składniki:
- 600g ud z kurcząt
- 500g fileta z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy Natura Smak John (w składzie m.in.: cebula, papryka zielona i czerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K)
- 10 łyżeczek żelatyny spożywczej
Urządzenie: szynkowar Singiel
Przygotowanie:
Z ud kurczaka usuwam kości i chrząstki. Filety tnę na mniejsze kilkucentymetrowe kawałki. Część skórek kroję na drobne cząstki. Przekładam wszystko do miski, dodaję sól, przyprawy i żelatynę spożywczą. Dokładnie mieszam. Mięso układam w prasowance: na samym dole części z ud z kurczaka, dalsza warstwa to filet z kurczaka i na górę mięso z ud wraz ze skórkami.
Tak wypełniony szynkowar nakrywam podkładką dociskową i mocuję klamrę. Odkładam na minimum 24 godziny do lodówki.
Dopiero po tym czasie zagotowuję wodę w garnku. Na dnie kładę ściereczkę i do wrzącej już wody wkładam szynkowar. Gotuję pod przykryciem i na małym ogniu przez 65 minut. Ostudzony i nieotwierany szynkowar odkładam na noc do lodówki.
Tak wypełniony szynkowar nakrywam podkładką dociskową i mocuję klamrę. Odkładam na minimum 24 godziny do lodówki.
Dopiero po tym czasie zagotowuję wodę w garnku. Na dnie kładę ściereczkę i do wrzącej już wody wkładam szynkowar. Gotuję pod przykryciem i na małym ogniu przez 65 minut. Ostudzony i nieotwierany szynkowar odkładam na noc do lodówki.
Rano polewam wrzątkiem, by wędlina wypadła. Podaję do pieczywa wraz ze świeżymi warzywami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.