Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
na wierzch:
- jajko roztrzepane z mlekiem
- 1 łyżka sezamu
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
Rozkruszam drożdże i zasypuje je cukrem. Odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję resztę składników na ciasto i zagniatam. Jeśli potrzeba, to podsypuję jeszcze mąką. odstawiam na jedną godzinę do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką.Ciasto dzielę na osiem jednakowych części, formułuję z nich kulki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę je spłaszczam i przykrywam ściereczką. Zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Smaruję jajem z mlekiem. Posypuję sezamem. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę
Tak przygotowane bułki przekrawam na pól jeszcze ciepłe i robię z nich swoje ulubione hamburgery.
Przyda mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jak na razie zawsze się udały.
UsuńDomowe bułki i od razu burger lepszy!
OdpowiedzUsuń