piątek, 5 grudnia 2014

Pączusie twarogowe nadziewane powidłami śliwkowymi

Pączusie twarogowe nadziewane powidłami śliwkowymi 
Składniki:

ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 125g twarogu (u mnie półtłusty)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu waniliowego

nadzienie:
- powidła śliwkowe
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Składniki na ciasto wrzucam do miski i łączę wyrabiając ręką. Jeśli bardzo się klei, można podsypać odrobinę mąki. Ciasto dzielę na około 8-10 jednakowych części. Każdy kawałek ciasta rozplaszczam, kładę na środku odrobinę powideł i sklejam. Formułuję kulki. Smażę w gorącym tłuszczu. Kilka minut z każdej strony.

Jeszcze gorące oprószam cukrem pudrem.

czwartek, 27 listopada 2014

Hamburgery z kotletem indyczym i piklami

Hamburgery z kotletem indyczym i piklami

Składniki:

Bułki
przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery:
(ciasto)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli

(na wierzch):
- jajko roztrzepane z mlekiem
- sezam

Kotlety:
- mięso mielone indycze
- drobno posiekana cebula
- jajko
- czerstwa bułka
- mleko
- sól, czarny pieprz mielony
- majeranek
- ewentualnie bułka tarta 

dodatki:
- musztarda, majonez, ketchup
- pomidor
- sałata
- cebula
- konserwowe ogórki (u mnie pikle z ogórków)

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
Bułki przygotowuję według przepisu.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę

Bułkę czerstwą moczę w ciepłym mleku. Dodaję odciśniętą do mięsa i cebuli wraz z jajkiem oraz przyprawami. Ewentualnie podsypuję bułką tartą, gdy mięso jest zbyt rzadkie. Aby kotlety były okrągłe i jednakowych kształtów, wycinam je foremką do ciasta. Smażę na rozgrzanym oleju.

Ciepłą bułkę przekrawam na pół. Jedną część smaruję majonezem, drugą musztardą. Układam sałatę, na to kotlet, ketchup, pikle, cebula pokrojona w piórka, pomidor i wierz bułki.

wtorek, 25 listopada 2014

Domowe bułki na hamburgery

Domowe bułki na hamburgery

Składniki:
 

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli  

na wierzch:
- jajko roztrzepane z mlekiem
- 1 łyżka sezamu

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie: 
Rozkruszam drożdże i zasypuje je cukrem. Odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję resztę składników na ciasto i zagniatam. Jeśli potrzeba, to podsypuję jeszcze mąką. odstawiam na jedną godzinę do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką.Ciasto dzielę na osiem jednakowych części, formułuję z nich kulki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę je spłaszczam i przykrywam ściereczką. Zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. 
Smaruję jajem z mlekiem. Posypuję sezamem. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę

Tak przygotowane bułki przekrawam na pól jeszcze ciepłe i robię z nich swoje ulubione hamburgery.

piątek, 26 września 2014

Pasta kurczakowa ze słonecznikiem /na kanapki

Pasta kurczakowa ze słonecznikiem /na kanapki

Składniki:

- ugotowane mięso z kurczaka (najlepiej z rosołu)
- sól
- mielony czarny pieprz
- mielona słodka czerwona papryka
- 1-2 łyżki prażonych ziaren:  słonecznika, dyni, konopi siewnych (u mnie mieszanka Euforia Ziarenkowo) 

dodatki:
- świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka oddzielam od kości i usuwam chrząstki. Dodaję wszystkie przyprawy do smaku oraz prażone ziarna. Wszystko miksuję w blenderze na pastę i gotowe.

Pieczywo posmarowane taką pastą można posypać dodatkowo słonecznikiem i pestkami z dyni.

wtorek, 16 września 2014

Baton Cynamonowy Raj

Baton Cynamonowy Raj z prażonymi ziarnami

Składniki:


- mieszanka musli z płatkami owsianymi
- mieszanka z cynamonem i prażonymi ziarnami (u mnie Cynamonowy Raj Ziarenkowo ze składem: prażony słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon, goździki)
- rodzynki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 3 jajka
- 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy)
- mleko

Forma: mała keksówka 25 cm 

Przygotowanie:
Mieszankę musli oraz rodzynki moczę w mleku. Odsączam i łączę w misce z pozostałymi składnikami. Należy dokładnie wszystko wymieszać. Formę wykładam papierem do pieczenia i tam przekładam całą masę. Uklepuję ją i wkładam keksówkę do nagrzanego piekarnika. 

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 25 minut

niedziela, 20 lipca 2014

Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem


Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem

Składniki:

ciasto:

- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 125ml letniej wody
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

dodatki:

- ser żółty
- szynka w plastrach
- 5 pieczarek
- 1 pomidor
- sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup)
- sos czosnkowy

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:

Zaczyna od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodaje tez cukier. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję rozpuszczone drożdże, olej i jogurt. Wyrabiam ręką dokładnie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywam ściereczką. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 12 minut
 Podaję z sosem czosnkowym.

sobota, 5 lipca 2014

Trufle w wiórkach kokosowych

Trufle w wiórkach kokosowych 


Składniki:

- resztki ciast (u mnie ciasto kefirowe)
- serek waniliowy
- 1 łyżeczka masła czekoladowego
- wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:
Resztki ciasta lub ciasteczek miksuję w blenderze. Dodaję serek waniliowy i łyżeczkę masła orzechowe. Wszystko ugniatam. Z ciasta formułuję małe kulki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Zostawiam je w lodówce, najlepiej na całą noc.

niedziela, 29 czerwca 2014

Zupa czereśniowa z makaronem

Zupa czereśniowa z makaronem


Składniki:

- czereśnie (u mnie z działki rodziców)
- cukier

dodatki:
- śmietanka 30%
- makaron (u mnie dwa różne, najlepiej wybrać jakieś ciekawe kształty)

Przygotowanie:
Czereśnie dokładnie płuczę i dryluję (ja ręcznie). Przekładam je do garnka i zalewam wodą do wysokości owoców. Dodaję cukier według uznania. Gotuję do miękkości na małym ogniu. Na koniec dodaję do zupy śmietankę. Jeśli ktoś chce, może zagęścić ją mąką. Zupa najlepiej smakuje z makaronem.

czwartek, 15 maja 2014

Pizza wiejska na grubym cieście


Pizza wiejska na grubym cieście

Składniki:
 

ciasto:
- 3 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 100ml letniego mleka
- 200ml wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 45g drożdży
- 1 łyżeczka cukru


dodatki do pizzy: 
- ketchup
- ser żółty
- cienka kiełbasa wiejska
- 2 jajka na twardo
- 1/4 cebuli
- 4-5 pieczarek
- papryka marynowana


Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Do kubka z letnim mlekiem dodaję drożdże z cukrem. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję drożdże, wodę i olej. Wyrabiam ręką ciasto. Odstawiam pod przykryciem (najlepiej przykryć ściereczką) na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i rozwałkowuję na stolnicy na grubość około 1 cm. Układam na blasze obsypanej mąką. Ciasto smaruję ketchupem. Układam na to ser i resztę pokrojonych dodatków.

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 40 minut

Można podać z domowym sosem czosnkowym.

sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek różano-lukrowy (jajko z żurawiną)

Mazurek różano-lukrowy (jajko z żurawiną)

Składniki:
 
ciasto:
-180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g margaryny roślinnej
- jajko
- szczypta soli

dekoracja mazurka:
- twarda marmolada różana
- lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder)
- migdały w płatkach
- suszona żurawina.

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
Wg przepisu TUTAJ.
Z ciasta formułuję kształt jajek. Dekoruję całość płatkami migdałowymi i żurawiną.

niedziela, 30 marca 2014

Klops wieprzowy na kanapki

Klops wieprzowy na kanapki


Składniki: 
 
- 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
- czerstwa bułka rozmoczona w mleku
- średnia cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól

dodatki:
- łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy 

Forma: mała keksówka 25 cm

Przygotowanie:
Mięso kroję na mniejsze kawałki i dokładnie mielę. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Bułkę odciskam i rozrywam na mniejsze kawałki. Dodaję do masy jajka oraz przyprawiam. Wszystko dokładnie mieszam ręką. Przekładam wszystko do keksówki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką. Mięso ubijam dokładnie w formie i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 170-180 °C
Czas pieczenia: około 60 minut