niedziela, 22 marca 2015

Razowa pizza z serem korycińskim

Razowa pizza z serem korycińskim

Składniki:

ciasto:

- 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 1 szklanki mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 125ml letniej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru

dodatki:
- ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym)
- domowy sos pomidorowy
- szynka w plastrach
- pieczarki

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie jak w przepisie Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem.



Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 12 minut


Podaję z sosem czosnkowym.

niedziela, 15 marca 2015

Hot-dog z majonezem, ketchupem i prażoną cebulką

Hot-dog z majonezem, ketchupem i prażoną cebulką 

Składniki:

Bułki przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery:
(ciasto):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli

(na wierzch):
- mleko
- sezam

Prażona cebulka przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów:
- 1 cebula 
- sól, mielony pieprz czarny
- mąka pszenna
- olej rzepakowy do smażenia

Dodatki:
- parówki
- majonez (u mnie o smaku smażonej cebulki)
- ketchup

Forma: blacha od piekarnika  

Przygotowanie:
Bułki przygotowuję według podane wyżej przepisu. Formułuję z nich paluchy, lekko spłaszczam. A po wyrośnięciu smaruję mlekiem i obsypuję sezamem.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę


Gdy się pieką, przygotowuję cebulkę. Gotowe bułeczki jeszcze ciepłe przekrawam na pół, ale nie do końca. Otwieram, smaruję majonezem, obsypuję cebulką.

Wkładam do środka parówkę zagrzaną w misce z gorącą wodą. Całość polewam ketchupem.

piątek, 13 marca 2015

Prażona cebulka do hot-dogów

Prażona cebulka do hot-dogów

Składniki:

- cebula
- mąka pszenna
- sól, pieprz

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę kroję w kostkę, ale niezbyt drobno. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam cebulkę do miski z mąką. Wszystko dokładnie mieszam, aby cała cebula została nią obtoczona. W małym garnku podgrzewam olej rzepakowy. Dopiero do rozgrzanego tłuszczu wrzucam cebulę. Smażę do uzyskania rumianego koloru, ale uważam by jej nie przypalić.
 

niedziela, 8 marca 2015

Piersi kurczaka nadziewane serem korycińskim i papryką marynowaną

Piersi kurczaka nadziewane serem korycińskim i papryką marynowaną podane z kaszą kuskus


Składniki:

kotlet:
- piersi z kurczaka
- papryka marynowana
- ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym)

panierka:
- jajko
- sól, pieprz, suszona bazylia
- bułka tarta

dodatki:
- kasza kuskus
- sos pomidorowy lub paprykowy (u mnie słodko-pikantny sos chilli Tao-Tao)
- ogórki konserwowe
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 

Filety z kurczaka rozbijam. Na każdym kawałku układam ser koryciński oraz paprykę marynowaną pociętą w dość cienkie paseczki. Mięso zawijam. 
Roztrzepuję jajko z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii. Kurczaka maczam w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na uprzednio rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony.
 
Podaję na ciepło z przygotowaną kaszą kuskus polaną sosem oraz z konserwowymi ogóreczkami.

poniedziałek, 2 marca 2015

Ciasto kubeczkowe jogurtowe z jabłkami i powidłami śliwkowymi

Ciasto kubeczkowe jogurtowe z jabłkami i powidłami śliwkowymi
 
Składniki:

- 1 kubeczek 250g jogurtu
- 1 kubeczek oleju
- 1 kubeczek cukru
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 jabłko
- 8 łyżeczek powideł śliwkowych



Forma: na 4 mini keksówki 

Przygotowanie:
Odmierzam produkty 250g kubeczkiem po jogurcie. Do jednej miski dodaję mokre składniki i je mieszam. Do drugiej suche, mieszam łyżką. Łączę wszystko razem, mieszam drewnianą łyżką. Przekładam połowę ciasta do formy z mini keksówkami. Układam jabłka pokrojone na małe cząstki, 1/3 zostawiam. Na to nakładam resztę ciasta. Wciskam w ciasto resztę jabłek i w każą keksówkę wciskam po 2 łyżeczki powideł śliwkowych. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40 minut



Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
(Źródło przepisu: Sweet dreams + modyfikacje)

Piekłam razem z:
Grunt to przepis!
Różowa Kuchnia
Moje domowe kucharzenie
Mia cucina
Moje Małe Czarowanie
Izioni Pyszne Smaki
Cafe Amaretto