środa, 27 maja 2015

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych z ziemniakami i z surówką z marchewki i jabłka
Składniki:

sos:
- serca drobiowe (u mnie indycze)
- cebula
- mąka pszenna
- pieprz czarny mielony
- 2-3 ziarka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- olej rzepakowy do smażenia

ziemniaki:
- gotowane ziemniaki
- mleko
- koper suszony

surówka:
- 2-3 marchewki
- jabłko
- 2-3 łyżki oleju arachidowego
- sól

Przygotowanie:

Serca dokładnie płuczę i oczyszczam. Odstawiam do obcieknięcia. Kroję na mniejsze kawałki, obtaczam w mące. Smażę na odrobinie oleju. Kroję cebulę, najlepiej w piórka, dodaję do podrobów i podlewam wodą. Dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu do miękkości.

Ziemniaki gotuję, odcedzam i duszę z dodatkiem mleka i kopru. 

Marchew i jabłko obieram, i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję olej arachidowy i sól do smaku, dokładnie mieszam. 

Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło.

niedziela, 24 maja 2015

Paszteciki nadziewane pieczarkami

Paszteciki nadziewane pieczarkami /grzybowe paszteciki
Składniki:

ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 40g masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli

farsz:
- 400g świeżych pieczarek
- 1/2 cebuli średniej
- mielony czarny pieprz
- suszona bazylia
- sól Marsala&Rozmaryn Royal Brand

dodatki:
- 1 białko do wysmarowania ciasta
- olej rzepakowy do smażenia
- sos czosnkowy lub barszcz czerwony do podania

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewam, dodaję rozkruszone drożdże oraz cukier. Odkładam na kilka minut.

Do miski dodaje resztę składników i rozpuszczone drożdże. Zagniatam wszystko dokładnie. Ciasto jest lekko klejące. Odstawiam do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. 

Pieczarki oczyszczam i ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroję w drobną kostkę. Dodaję do pieczarek razem z przyprawami. Smażę razem na rozgrzanym oleju do miękkości. Doprawiam ewentualnie do smaku.

Wyrośnięte ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję na dwa prostokąty na grubość około 3mm. Na środek wzdłuż całego prostokąta nakładam farsz. Boki smaruję białkiem. Najpierw jeden z nich nakładam na pieczarki, a następnie drugi na zakładkę. Sklejam i lekko przyduszam całość. Smaruję ciasto z wierzchu białkiem i kroję po skosie na mniejsze kawałki. Układam wszystko na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20-25 minut



Podaję na ciepło z sosem czosnkowym lub tradycyjnie z filiżanką czerwonego barszczu.


sobota, 23 maja 2015

Mus rabarbarowy

Mus rabarbarowy

Skład:
- 2-3 sztuki rabarbaru
- 1-2 łyżki cukru 

do smażenia:
- masło 

dodatki:
- przekąska owsiano-orkiszowa ToPfit Granex (więcej o produkcie na Uwaga, zrzucam)
Przygotowanie:
Rabarbar obieram i kroję na kawałki grubości 1,0-0,5 cm. W garnuszku podgrzewam odrobinę masła i smażę na nim rabarbar z dodatkiem cukru. Dodaję go zależnie od tego, jak kwaśny ma pozostać mus. Smażenie przy małej ilości twa około 10-15 minut. Podaję po ostygnięciu z przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit. Taki mus rabarbarowy świetnie się też nada do ciasta drożdżowego.

[opinia:  przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit jest chrupiąca i dość słodka, dlatego dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnym musem. Można też ją jeść na śniadanie jak zwyczajne płatki z mlekiem].

czwartek, 21 maja 2015

Wielozbożowe płatki śniadaniowe z błonnikiem i algami

Wielozbożowe płatki śniadaniowe z błonnikiem i algami TOPfit

Tym razem propozycja na śniadanie, to błyskawiczna porcja płatków od Granex, więcej informacji o produkcie na fp Uwaga, zrzucam.

Skład:


dodatki:
mleko

Opinia:
Te płatki to mieszanina dwóch różnych kształtów. W składzie m.in. znajdziemy błonnik, otręby i płatki owsiane, no i algi.

Te z algami nie zachwycają swoim kolorem, zdecydowanie lepiej wyglądają te kółka z dziurką. Smakowo bardzo przyjemne, ja łączę je najczęściej z dodatkiem zimnego mleka, można też podać z naturalnym jogurtem. Przynajmniej wtedy nie są takie słodkie, choć osobiście wolę, gdy takie produkty zawierają jak najmniej cukru i substancji słodzących. 

Jak widać poniżej, chętną osobą na takie śniadanie jest też moja córka, dla której natomiast słodkość to plus a nie minus. Służą nam ostatnio dobrze w zastępstwie za płatki kukurydziane, które często jadłyśmy.

wtorek, 19 maja 2015

Smażony lin z nutą pietruszki i czosnku

Smażony lin z nutą pietruszki i czosnku

Składniki:

- świeża ryba (u mnie lin)
- cytryna
- świeża natka pietruszki
- mielona słodka papryka czerwona
- sól do ryb Royal Brand (skład: sól, czosnek, pietruszka)

dekoracja/podanie:
- sałata rzymska
- cytryna

do smażenia:
- olej rzepakowy

Przygotowanie:
Rybę patroszę, obcinam głowę i usuwam łuski. Skrapiam ją sokiem z cytryny z każdej strony oraz wewnątrz, nacieram w tych samych miejscach solą z dodatkami oraz papryką. Do środka wkładam plaster cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzewam olej i smażę rybę z każdej strony na mocno rumiany kolor. Podaję z sałatą i cytrtną.

sobota, 9 maja 2015

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Składniki:
- jajka
- majonez
- jogurt naturalny
- ogórki konserwowe
- grzybki marynowane
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- szczypior
- mielony czarny pieprz
- sól Męta&Cytryna Royal Brand (składniki: sól, mięta, esencja cytrynowa)


Przygotowanie:
Ogórki, grzybki i szczypior siekam drobno. Wrzucam do miski. Dodaję pół na pół majonez z jogurtem. Dodaję chrzan i przyprawiam pieprzem. Mieszam sos dokładnie.

Jaja gotuję na twardo i kroję każde na pół.
Układam na talerzu, polewam sosem oraz posypuje solą.

piątek, 8 maja 2015

Jaglanka na mleku ze śliwką prażoną z czekoladą

Jaglanka na mleku ze śliwką prażoną z czekoladą


Składniki:

- 3/4 szklanki mleka
- 3-5 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki konfitury śliwka prażona z czekoladą

Przygotowanie:
Mleko wlewam do garnczka i zagotowuję. Wtedy dodaję płatki jaglane i gotuję je około 3-5 minut ciągle mieszając. Dodaję również cukier. Jeszcze ciepłe przekładam do miseczki i dodaję konfiturę śliwkową.

„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D –dlatego chętnie włączam je do menu mojej całej rodziny"
http://www.mamkotanapunkciemleka.pl/zawartosc/blogerzy-odkrywaja-wartosc-mleka

środa, 6 maja 2015

Gulasz wieprzowy peperonciono

Gulasz wieprzowy peperonciono

Składniki:

sos: 
- 500g łopatki wieprzowej
- papryka czerwona
- cebula
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- pieprz czarny mielony
- mąka pszenna do zagęszczenia sosu

- 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano)

dodatki:
- makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron)
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Mięso kroję na małe (gulaszowe) kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję mięso i posypuje solą z dodatkami oraz słodką papryką. Podsmażam z każdej strony na rumiano. Na drugiej patelni smażę cebulę posiekaną w kostkę. Wszystko łączę i dodaję pokrojoną paprykę oraz wodę. Duszę pod przykryciem do miękkości. Dodaję pomidory, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Zagęszczam odrobiną mąki i zagotowuję. W międzyczasie gotuję makaron. 
Podaję razem jeszcze ciepłe.

wtorek, 5 maja 2015

Omlet z marynowanymi grzybkami

Omlet z marynowanymi grzybkami


Składniki:

omlet:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- szczypta suszonej bazylii
- sól Trufle Royal Brand
 
dodatki:
- 3 kromki chleba
- marynowane grzybki
- szczypior
- margaryna roślinna do podsmażenia

Przygotowanie:

Z chleba odkrawam skórki i wycinam małe trójkąty. Podsmażam go na rozgrzanej patelni z margaryną. W tym czasie jajka wrzucam do miski i dodaję resztę składników na omlet. Jaja roztrzepuję trzepaczką. Zarumieniony chleb przewracam na drugą stronę i zalewam masą jajeczną. Co jakiś czas podważam boki, by spłynęło tam nieścięte jeszcze jajko. Wierzch posypuję grzybkami marynowanymi. Gotowy omlet przekładam na talerz i dekoruję szczypiorem.