środa, 6 maja 2015

Gulasz wieprzowy peperonciono

Gulasz wieprzowy peperonciono

Składniki:

sos: 
- 500g łopatki wieprzowej
- papryka czerwona
- cebula
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- pieprz czarny mielony
- mąka pszenna do zagęszczenia sosu

- 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano)

dodatki:
- makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron)
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Mięso kroję na małe (gulaszowe) kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję mięso i posypuje solą z dodatkami oraz słodką papryką. Podsmażam z każdej strony na rumiano. Na drugiej patelni smażę cebulę posiekaną w kostkę. Wszystko łączę i dodaję pokrojoną paprykę oraz wodę. Duszę pod przykryciem do miękkości. Dodaję pomidory, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Zagęszczam odrobiną mąki i zagotowuję. W międzyczasie gotuję makaron. 
Podaję razem jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.