niedziela, 30 sierpnia 2015

Gofry kakaowe z bitą śmietaną i koktajlem owocowym

Gofry kakaowe z bitą śmietaną i koktajlem owocowym

Składniki:

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka kakao naturalnego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso

bita śmietana:
- 200g śmietanka 30%
- 1 płaska łyżka cukru pudru

dodatki:
- koktajl owocowy w soku owocowym Beach Flower (brzoskwinie, gruszki, winogrona, ananas, czereśnie)
- kolorowa posypka cukrowa
- olej rzepakowy Rapso do posmarowania gofrownicy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję na gładką masę. Gofrownicę smaruję olejem, zamykam i czekam aż się nagrzeje. Chochelką wlewam ciasto do gofrownicy, zamykam i przytrzymuję kilka sekund. Wyciągam, gdy się upieką i przekładam do ostudzenia na kratkę. 

W międzyczasie miksuję śmietankę z dodatkiem cukru pudru i odkładam gotową śmietanę do lodówki. 

Na ostudzone gofry nakładam łyżeczką bitą śmietanę, na niej nakładam owoce z koktajlu owocowego i posypuję cukrową posypką.

piątek, 14 sierpnia 2015

Patisony w panierce

Patisony w panierce

Składniki:
- 1 młody patison
- 1 jajko
- sól, pieprz
- suszona bazylia
- bułka tarta

dodatki:
- olej rzepakowy Rapso do smażenia

Przygotowanie:
Myję patisona i dzielę go na cztery części. Wydrążam gniazdo nasienne, najlepiej za pomocą łyżki. Kroję patisona na mniejsze podłużne kawałki grubości około  0,5-1,0cm.

Jajko roztrzepuję z przyprawami. Patisony maczam w jajku, a następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron. U mnie jest to olej rzepakowy Rapso. Rumiane przekładam na ręcznik papierowy.

Podaję na ciepło jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.



czwartek, 13 sierpnia 2015

Paczka kulinarna: Rapso i inne pyszności od VOG

Jak sie okazało w jednej paczce może znaleźć się aż tyle dobroci, jak wspomniałam na czele z olejem Rapso. A to wszystko pochodzi od VOG Polska.
 I tak zaczynając: olej rzepakowy Rapso.

Bakalie... i nie tylko (rodzynki, śliwki, słonecznik, orzechy włoskie i nerkowca, migdały, siemię lniane, kokos), ale Kresto.

Wszystko co zmielone BackMit (orzechy włoskie i laskowe, migdały, mak).

W puszce, owocowo i na słodko (liczi, koktajl owocowy, brzoskwinia. ananas, kandyzowane skórki).

Na pewno z takich produktów powstanie wiele wspaniałości i smacznych, i zdrowych. Czekajcie na przepisy.

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Biszkoptowe ciasto z porzeczkami

Biszkoptowe ciasto z porzeczkami

Składniki:
- 4 jajka
- 250g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu waniliowego
- 1 1/2 szklanki czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki czerwonej porzeczki

dodatki:
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania

Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm 

Przygotowanie:
Oczyszczone porzeczki obsypuję odrobiną mąki. Jajka miksuję z cukrem, u mnie to trwało około 5-7minut. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło, i miksuję dalej. Następnie dodaję resztę składników na ciasto i miksuję na gładką masę. Ciasto przelewam do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsypuję wymieszane porzeczki. Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut



Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.



(Źródło przepisu: reanja + modyfikacje)

Letnie owoce

piątek, 7 sierpnia 2015

Roladki nadziewane marmoladą różaną

Roladki nadziewane marmoladą różaną

Składniki:

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 100g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- około 200g twarogu półtłustego
- 1-2 żółtka

masa:
- marmolada różana

dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto. Siekam je nożem, a następnie wyrabiam dokładnie ręką. Odrywam kawałek ciasta i wałkuję na stolnicy coś na kształt prostokąta o grubości 2-3mm. Dzielę go na paski. Każdy z nich smaruję marmoladą i zwijam w kształt roladki, bez dociskania. To samo robię z resztą ciasta.

Gotowe roladki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. 

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 25-30 minut


Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

(Źródło przepisu: Sio Smutki + modyfikacje)

czwartek, 6 sierpnia 2015

Deser truskawkowy /galaretka z truskawkami i serkiem homogenizowanym/

Deser truskawkowy /galaretka z truskawkami i serkiem homogenizowanym/

Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa
- świeże duże truskawki
- serek homogenizowany naturalny
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej + łyżka gorącej wody

Przygotowanie:
Galaretkę przygotować według przepisu na torebce. Do miski dodać serek, cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków. Poukładać na masie oczyszczone truskawki. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia galaretki. Podawać zimne. 
A kolejny przepis na deser, to będą pewnie powyższe roladki.

Letnie owoce