niedziela, 30 sierpnia 2015

Gofry kakaowe z bitą śmietaną i koktajlem owocowym

Gofry kakaowe z bitą śmietaną i koktajlem owocowym

Składniki:

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka kakao naturalnego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso

bita śmietana:
- 200g śmietanka 30%
- 1 płaska łyżka cukru pudru

dodatki:
- koktajl owocowy w soku owocowym Beach Flower (brzoskwinie, gruszki, winogrona, ananas, czereśnie)
- kolorowa posypka cukrowa
- olej rzepakowy Rapso do posmarowania gofrownicy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję na gładką masę. Gofrownicę smaruję olejem, zamykam i czekam aż się nagrzeje. Chochelką wlewam ciasto do gofrownicy, zamykam i przytrzymuję kilka sekund. Wyciągam, gdy się upieką i przekładam do ostudzenia na kratkę. 

W międzyczasie miksuję śmietankę z dodatkiem cukru pudru i odkładam gotową śmietanę do lodówki. 

Na ostudzone gofry nakładam łyżeczką bitą śmietanę, na niej nakładam owoce z koktajlu owocowego i posypuję cukrową posypką.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania.