czwartek, 19 listopada 2015

Ciasto kakaowe z jabłkami

Jesień to często pieczone ciasto z jabłkami. Tym razem wersja z dodatkiem kakao: Ciasto kakaowe z jabłkami /dwukolorowe

Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao naturalnego 

dodatki
- 4 jabłka
- cukier puder do posypania
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

Forma: tortownica o średnicy 22cm

Przygotowanie:
Jajka ubijam. Dodaję resztę składników, ale bez kakao i dokładnie miksuję. Dzielę ciasto na 2 części, do jednej dodaję kakao i miksuję dokładnie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą.

Jabłka obieram, usuwam z nich gniazda nasienne i dzielę na ósemki.

Do formy wlewam jasne ciasto, na wierzch, na środek przelewem ciasto kakaowe. Na to nakładam jabłka, bez wciskania. Wkładam do nagrzanego piekarnika. 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 35 minut  
Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

Źródło przepisu: Z cukrem pudrem

Jesienne słodkości!

wtorek, 17 listopada 2015

Pita - przepis na bułkę

Czasem lubię fast foody, ale często staram się wykonywać zdrowsze ich wersje w domu. Tym razem przepis na ciasto na domową pitę. Taką bułkę a'la Pita podaję często z warzywami i smażonym mięsem z kurczaka.


Składniki:

- 1 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1/2 szklanki wody
- 15g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka cukru


dodatki:
- usmażone mięso z kurczaka z przyprawami (sól, pieprz, zioła, słodka papryka)
- warzywa (pomidor, ogórek, sałata lodowa)
- sos czosnkowy
- ketchup

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Drożdże dodaję do ciepłej wody z cukrem i odstawiam na chwilę. Do miski dodaję resztę składników na ciasto i wyrabiam razem z drożdżami. Zagniecione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dzielę ciasto na 5 równych części. Z każdej z nich robię kulkę i rozwałkowuję na grubość 5mm. Piekarnik nagrzewam razem z blachą, na której będzie się piekła pita. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wyjmuję formę, posypuje mąką i układam placuszki.

Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia:  7 minut




Jeszcze ciepła przekrawam na pół, ale tak by koniec został połączony.

Podaję z dodatkiem ciepłego mięsa, warzywami i sosami.