wtorek, 17 listopada 2015

Pita - przepis na bułkę

Czasem lubię fast foody, ale często staram się wykonywać zdrowsze ich wersje w domu. Tym razem przepis na ciasto na domową pitę. Taką bułkę a'la Pita podaję często z warzywami i smażonym mięsem z kurczaka.


Składniki:

- 1 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1/2 szklanki wody
- 15g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka cukru


dodatki:
- usmażone mięso z kurczaka z przyprawami (sól, pieprz, zioła, słodka papryka)
- warzywa (pomidor, ogórek, sałata lodowa)
- sos czosnkowy
- ketchup

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Drożdże dodaję do ciepłej wody z cukrem i odstawiam na chwilę. Do miski dodaję resztę składników na ciasto i wyrabiam razem z drożdżami. Zagniecione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dzielę ciasto na 5 równych części. Z każdej z nich robię kulkę i rozwałkowuję na grubość 5mm. Piekarnik nagrzewam razem z blachą, na której będzie się piekła pita. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wyjmuję formę, posypuje mąką i układam placuszki.

Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia:  7 minut




Jeszcze ciepła przekrawam na pół, ale tak by koniec został połączony.

Podaję z dodatkiem ciepłego mięsa, warzywami i sosami.
 

1 komentarz:

  1. Gdybym wcześniej znała ten przepis na farsz to nie musiałabym wyrzucić całej nagrody jaką wygrałam,a mianowicie kilkanaście sztuk pity.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.