poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ryba po japońsku

Powoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku.


Składniki
- około 50 dag filetów z morszczuka
- 1/2 słoika ogórków konserwowych
- 1/3 słoika papryki konserwowej w paski
- 1 cebula

zalewa:
- 1 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki octu spirytusowego
- 3 łyki ketchupu
- 1 łyżka cukru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu

ciasto do obtaczania ryby:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki wody
-  jajko
- sól  (u mnie himalajska)
- mielony czarny pieprz

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Każdy filet dzielimy na 3-4 części. Z obu stron solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej, najlepiej w jakimś garnuszku, bo będziemy smażyć na głębokim tłuszczu. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Smażymy na rumiano z obu stron. Wyciągamy rybę na ręcznik papierowy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju do miękkości. 

W między czasie przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zagotowujemy, od chwili zagotowania zostawiamy na małym ogniu do 3 minut.

Ogórki kroję w kostkę.

Gdy mamy już wszystko gotowe, to przekładamy poszczególne składniki do słoika. Zaczynamy od ryby, potem cebula, papryki, ogórki i zalewa. Tak tworzymy około po trzy warstwy każdego składnika w słoiku. Odstawiamy na około 12-24 godziny. 

Moja rybka natomiast zaczeka do Wigilii w lodówce. Oczywiście zostanie podana na zimno.




Źródło przepisu: Zacisze kuchenne +modyfikacje

6 komentarzy:

  1. Do mnie to już wyższa szkoła jazdy,nie umiałabym tego zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno dałabyś radę, to jednak nie jest skomplikowany przepis, mimo tej dużej ilości składników.

      Usuń
  2. O takiej jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię taką rybę co roku, a na przepisowniku polecam teraz piernik z masą mleczną, który musi leżakować co najmniej 2 dni w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Osobiście bardzo mi zasmakowała, ale też na pewno ważne jaką da się rybkę, tu morszczuk był pyszny.

      Usuń

Zapraszam do komentowania.