środa, 17 sierpnia 2016

Ciasto śliwkowe z czekoladą

Pierwszy raz w moim ogrodzie pojawiły się śliwki na drzewie, więc musiałam wykorzystać je do pieczenia. Tym razem postawiłam na dobrze już znany mi przepis i powstało Ciasto śliwkowe z czekoladą.

Składniki:
ciasto:
- 3 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie Mąka Puszysta Tortowa Lubella)
- 2 jajka
- 250g margaryny roślinnej
- 6 łyżek cukru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:

- około 1-1,5 kg śliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady

dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy
- cukier puder do posypania

Forma: prostokątna 24 x 40 cm

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam dokładnie. Odkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie przecinam śliwki na pół i usuwam z nich pestki. Czekoladę ścieram na tarce.

Schłodzone ciasto dzielę na dwie części i wałkuję na dość cienką grubość. Układam na blasze pierwszą część. Na to nakładam śliwki i obsypuję je cukrem. Następnie przesypuję na nie czekoladę. Teraz nakładam drugą część ciasta. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika180 °C
Czas pieczenia: 35 minut (ja po tym czasie wyłączyłam górną grzałkę i piekłam jeszcze 5 minut)

Ciepłe ciasto oprószam cukrem pudrem.

wtorek, 16 sierpnia 2016

Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem

U mnie kolejne proste danie na obiad. Makaron, ale w wersji pełnoziarnistej o ciemnym kolorze. Wybrałam penne rigate, czyli rurki z rowkami. Tak oto powstał Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem.

Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego)
- sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano, majeranek
- makaron rurki (u mnie Penne Pełne Ziarno Lubella)

dodatki:
- woda do podlania
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem suszonych ziół i świeżo zmielonego pieprzu. Lekko zarumienionego kurczaka odkładam na bok. Kroję pieczarki oraz cebulę w kostkę. Podsmażam razem na oleju także z suszonymi ziołami. Dodaję kurczaka, wodę, sól, posiekany koper i duszę pod przykryciem. Na koniec dodaję śmietankę i doprawiam do smaku.

W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło.

Można też całość posypać startym żółtym serem.

piątek, 5 sierpnia 2016

Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami

Dziś kolej na kolejne ciasto z porzeczkami. Przeważają w nim czarne owoce, ale są także dla bardziej wyrazistego smaku i czerwone. Bazą jest kruche ciasto, a warstwą scalającą pianka z białek oraz z waniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami.

Składniki:
ciasto:
- 500g mąki (u mnie typ 450)
- 250g zimnego masła
- 5 żółtek (jajka wielkości L)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

pianka:
- 5 białek 
- 1 szklanka cukru
- 2 waniliowe budynie bez cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego

masa owocowa:
- 500g porzeczek (400g porzeczek czarnych + 100g porzeczek czerwonych)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru

dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: blacha kwadratowa 24 x 24cm (ja używam dużej blachy, którą pomniejszam wkładając do niej małą keksówkę)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski. Masło siekam nożem, a następnie szybko zagniatam. Ciasto dzielę na dwie równe części i obwijam folią spożywczą. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut.

Białka ubijam aż zesztywnieją. Wtedy dodaję cukier i znowu miksuję, aż piana będzie się pięknie błyszczeć. Dalej dodaję budyń i miksuję. Na koniec wlewam powoli olej ciągle miksując. Do piany dodaję 2 łyżki porzeczek i delikatnie mieszam łyżką.

Osuszone porzeczki obsypuję mąką ziemniaczaną.

Jedną część ciasta rozwałkowuję i układam na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli się rozrywa przy przekładaniu, to można dno po prostu wykleić ciastem. Owoce obsypuję cukrem pudrem i przekładam na ciasto. Na wierzch wylewam piankę. Resztę ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach i rozrzucam równomiernie na pianie. Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: 45 minut 


Jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.

Źródło przepisu: Zjemto + modyfikacje

wtorek, 2 sierpnia 2016

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

Porzeczek w moim ogrodzie nie brakuje, dlatego dziś przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z tymi właśnie owocami. Jeśli lubicie ciasta z wiśniami o kwaśnym posmaku to Ciasto z czerwonymi porzeczkami również powinno Wam zasmakować.


Składniki:
- 4 jajka 
- 250g margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
-  około 2 szklanki czerwonej porzeczki 

Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm 

Przygotowanie:

Porzeczki myję i oczyszczam z lisków i gałązek. Odkładam do przesuszenia. Obsypuję je mąką odebraną z przepisowych dwóch szklanek (tak około 1 łyżka).

Margarynę rozpuszczam na małym ogniu i odstawiam do ostudzenia. Jajka ubijam z cukrami aż zbieleją. Dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuję. Na końcu wlewam tłuszcz. Miksuję do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam równomiernie porzeczki bez dociskania. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut (do suchego patyczka)

Dobrze smakuje także wersja z czarną porzeczką: Biszkoptowe ciasto z porzeczkami.

Źródło przepisu: reanja