Biszkoptowe ciasto z porzeczkami

Biszkoptowe ciasto z porzeczkami

Składniki:
- 4 jajka
- 250g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu waniliowego
- 1 1/2 szklanki czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki czerwonej porzeczki

dodatki:
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania

Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm 

Przygotowanie:
Oczyszczone porzeczki obsypuję odrobiną mąki. Jajka miksuję z cukrem, u mnie to trwało około 5-7minut. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło, i miksuję dalej. Następnie dodaję resztę składników na ciasto i miksuję na gładką masę. Ciasto przelewam do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsypuję wymieszane porzeczki. Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut



Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.



(Źródło przepisu: reanja + modyfikacje)

Letnie owoce

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)