Składniki:
- 4 jajka
- 250g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu waniliowego
- 1 1/2 szklanki czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki czerwonej porzeczki
dodatki:
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania
Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm
Przygotowanie:
Oczyszczone porzeczki obsypuję odrobiną mąki. Jajka miksuję z cukrem, u mnie to trwało około 5-7minut. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło, i miksuję dalej. Następnie dodaję resztę składników na ciasto i miksuję na gładką masę. Ciasto przelewam do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsypuję wymieszane porzeczki. Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minutJeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.
(Źródło przepisu: reanja + modyfikacje)
Ale apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Smacznie wygląda. Zjadłabym kawałek.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńjuz umnie sie piecze CZEKAM
OdpowiedzUsuń