Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 100g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- około 200g twarogu półtłustego
- 1-2 żółtka
masa:
- marmolada różana
dodatki:
- cukier puder do posypania
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto. Siekam je nożem, a następnie wyrabiam dokładnie ręką. Odrywam kawałek ciasta i wałkuję na stolnicy coś na kształt prostokąta o grubości 2-3mm. Dzielę go na paski. Każdy z nich smaruję marmoladą i zwijam w kształt roladki, bez dociskania. To samo robię z resztą ciasta.
Gotowe roladki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 25-30 minut
Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.
(Źródło przepisu: Sio Smutki + modyfikacje)
Zjadłabym, pysznie podałaś :)
OdpowiedzUsuńChyba zdjęcie się udało i porcelana przydała ;)
UsuńPysznie wygadają i zapewne tak samo smakują :)
OdpowiedzUsuńTo chyba do tej pory najlepszy przepis na tego typu deser, czyli na "ciasteczka twarogowe z nadzieniem".
UsuńMmmm :D Zrobię! Ale z powidłem, bo mam jeszcze parę słoików z tamtego roku
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają , muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.khatstyle.blogspot.com/