Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka kakao naturalnego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso
bita śmietana:
- 200g śmietanka 30%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
dodatki:
- koktajl owocowy w soku owocowym Beach Flower (brzoskwinie, gruszki, winogrona, ananas, czereśnie)
- kolorowa posypka cukrowa
- olej rzepakowy Rapso do posmarowania gofrownicy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję na gładką masę. Gofrownicę smaruję olejem, zamykam i czekam aż się nagrzeje. Chochelką wlewam ciasto do gofrownicy, zamykam i przytrzymuję kilka sekund. Wyciągam, gdy się upieką i przekładam do ostudzenia na kratkę.
W międzyczasie miksuję śmietankę z dodatkiem cukru pudru i odkładam gotową śmietanę do lodówki.
Na ostudzone gofry nakładam łyżeczką bitą śmietanę, na niej nakładam owoce z koktajlu owocowego i posypuję cukrową posypką.
Wspaniałe goferki :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe goferki :-)
OdpowiedzUsuń