Składniki:
- 5 dużych śliwek
- 1 łyżeczka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy)
kruszonka:
- 1/4 szklanki mąki pszenne
- 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich (u mnie: Backmit)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 30g masła (zimne)
Forma: naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
Śliwki myję, przekrawam na pół i wyjmuję z nich pestki. Przekładam no naczynia żaroodpornego kładąc skórką w dół. Na każdej śliwce umieszczam odrobinę miodu.
Do miski przekładam wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw siekam masło, a następnie zagniatam ciasto ręką. Gotową kruszonkę kruszę na śliwki. Formę przekładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20-25 minut
Czas pieczenia: około 20-25 minut
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.