Składniki:
- plasterki szynki szwarcwaldzkiej (mocno wędzona, surowa, dojrzewająca)
- mały pomidor odmiany Bawole Serce
- listki szczawiu
- olej z awokado
- orzechy z nerkowca prażone, solone (u mnie: Kresto)
- suszona bazylia
Przygotowanie:
Pomidora i szczaw dokładnie myję. W małej miseczce układam listki szczawiu. Każdy plaster szynki przekrawam w poprzek na pół i zwijam w rulonik. Układam na szczawiu. Pomiędzy umieszczam pokrojone pomidory. Całość posypuje orzechami z nerkowca (dobre też do samodzielnego chrupania) i polewam olejem z awokado. Oprószam wszystko bazylią. Same orzeszki są już solone, również szynka jest słone, więc w tym przypadku samej soli już nie dodaję.
Podaję z pieczywem, najlepiej razowym lub z chlebem na owsiance.
Wygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuń