Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

Składniki:

- 500g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 20g drożdże świeże


owsianka:
- 150g płatków owsianych
- 450g wrzącej wody
- 2 łyżki (30g) miękkiego masła
- 2 i 1/4 łyżeczki (13g) soli
- 1 i 1/2 łyżki (30g) miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 175ml mleka

posypka:
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego złotego (u mnie Kresto)
- 1 łyżka płatków owsianych

dodatki:

- margaryna i płatki owsiane do wysypania foremek

Forma: 2x/ mała keksówka 11x20cm

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewam wrzątkiem. Natychmiast dodaję do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszam. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Dodaję mleko i mieszam.

Łączę owsiankę z wymieszaną mąką z drożdżami. Wyrabiam dokładnie ciasto, ja ręcznie, ale można użyć miksera z końcówką hak. Ciasto bardzo się lepi i klei, i takie ma być. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.

Smaruję formy tłuszczem i wysypuję płatkami owsianymi (w oryginale przepisu: owsianymi otrębami). Ciasto przekładam do keksówek, spłaszczam, wyrównuję zwilżonymi dłońmi. Posypuję równomiernie wierzch przygotowaną posypką i przyklepuję. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia nakryte ściereczką na około 20-30 minut (do zwiększenia objętości o 70%).  Wyrośnięte wkładam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy go włączam.

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: 60-65 minut

Po upieczeniu wyjmuję z form i studzę na kratce.
Chlebek ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki. W smaku jest łagodny, świetnie smakuje z dżemem i miodem, ale nadaje się także do kiełbasy.


Wypiek bierze udział w akcji Wypiekanie na śniadanie.
Piekłam razem z:
Naturalna Kuchnia Inspiruje
Moje Małe Czarowanie
Ala piecze i gotuje
Różowa Kuchnia
Moje Domowe Kucharzenie
Moje Wypieki i Nie Tylko
Eksplozja Smaku
Magiczne życie Marty
Małe kulinaria
Słodka Babeczka
Moja Kuchnia
Buszująca w kuchni
Marzena Szkodzińska 
BasJulowePasje
Marta Gotuje
Mia cucina

(Źródło przepisu na ciasto: Kuchnia nad Atlantykiem + modyfikacje)

12 komentarze:

  1. Wspaniały chlebuś, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie razem sie wypiekało, cudny bochen i....pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek pięknie się prezentuje :) i na dodatek jest bardzo smaczny :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny chlebek, dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały chlebek. :) Dziękuję za wspólne wypiekanie na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Serdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego chlebka jeszcze nie jadłam.Prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek rewelacyjny! Pyszny był :) Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny - dziękujemy za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)