Składniki:
ciasto na naleśniki:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
masa twarogowa:
- twaróg półtłusty
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru (ilość zależy od kwaśności sera)
- 1 cukier waniliowy
- śmietana (jeśli masa jest za gęsta)
dodatki:
- mieszanka skórek i owoców kandyzowanych (u mnie mieszanka skórek Naturlich GoldPack: skórka pomarańczowa, skórka cytryny, papaja, skórka owoców cedru)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka ubijam ze szczyptą soli. Dalej dodaję resztę składników na ciasto ciągle miksując. Patelnię smaruję olejem i stawiam na gazie. Na rozgrzaną wlewam ciasto i smażę naleśniki niezbyt długo z obu stron.
W między czasie przygotowuję masę twarogową mieszając ze sobą wszystkie składniki. Cukru dodaję zależnie od tego jak słodki jest twaróg. W przypadki twardego i zbitego dodaję też śmietanę.
Na jeszcze ciepłe naleśniki nakładam gotową masę i ją rozsmarowuję. Na wierzchu umieszczam skórki owoców. Najlepiej wybrać mieszankę skórek, bo różnokolorowe będą dobrze wyglądać po przekrojeniu naleśnika.
Zaginam dwa przeciwległe boki naleśników do środka na około 2 cm, a następnie zwijam naleśnik zaczynając od boku trzeciego. Tak przygotowane naleśniki smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.