czwartek, 8 grudnia 2016

Jogurt z płatkami żytnimi i mandarynką

Czas przedświąteczny i święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się często z zapachem mandarynek i pomarańczy, bo w dzieciństwie tylko w tym okresie pojawiały się w naszym domu te owoce. Stąd pewnie mój sentyment do tych cytrusów w tym właśnie czasie. Dlatego też używam ich także komponując swoje śniadanie. One zapewnią mi witaminę C, jogurt dawkę zdrowych kultur bakterii, a płatki żytnie m.in. witaminę B. I tak powstało spontaniczne połączenie:
Jogurt z płatkami żytnimi i mandarynką.





Składniki:
naturalny jogurt
mandarynka
płatki żytnie Lubella


Przygotowanie:
Do pucharka/szklaneczki przekładam część jogurtu (zimny - wyjęty dopiero co z lodówki). Na nim układam obrane cząstki mandarynki. Znowu jogurt, a na sam wierzchu rozkładam chrupiące płatki żytnie. Takie śniadanie dostarcza mi sił na poranek oraz dawkę witamin i minerałów.

Oczywiście do jogurtu można dodać dowolne, najlepiej ulubione płatki. Wybór zresztą obecnie jest spory



1 komentarz:

Zapraszam do komentowania.