czwartek, 15 grudnia 2016

Uszka z grzybami – sprawdzony przepis

Jedną z potraw podawaną w polskich domach na Wigilię są uszka z grzybami. Jest to tradycyjne danie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta wymaga trochę pracy, dlatego warto przygotować ją nieco wcześniej i zwyczajnie zamrozić. Ja robię je około tygodnia przed świętami. Do farszu używam grzybów zebranych jesienią w okolicznych lasach, ale oczywiście można też użyć zakupionych w sklepie.

Składniki:

ciasto (jak na pierogi):
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wrzącej wody
1 czubata łyżeczka masła
1/4 łyżeczki soli

farsz:
grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków)
1/2 cebuli
sól
mielony czarny pieprz

dodatki:
mąka do podsypywania podczas wałkowania
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Gotujemy je w tej samej wodzie z dodatkiem soli na małym ogniu przez około 20-30 minut. Odsączamy i przestudzone rozdrabniamy w robocie kuchennym lub w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości na oleju rzepakowym. Dodajemy do grzybów, przyprawiamy wszystko do smaku.

Do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, na samym końcu wlewamy wodę. Mieszamy widelcem, a jak nieco ostygnie zagniatamy ciasto ręcznie. Jeszcze ciepłe rozwałkowujemy cienko, na około 1 mm. Wycinamy małe kółka. U mnie średnica to niecałe 6 cm. Na środku każdego z nich małą łyżeczką nakładamy farsz. Składamy ciasto na pół, sklejamy najpierw na środku, a potem boki. Na koniec tworzymy z nich kształt uszek i zlepiamy. Z takiej ilości ciasta wychodzi około 30-35 uszek.

Gotowe uszka układamy na desce posypanej mąką. I tak przygotowane umieszczamy w zamrażalniku. Gdy już zamarzną, to wówczas przekładamy je jedynie do woreczka. 

Przed samym podaniem wrzucamy uszka bez rozmrażania do gotującej się wody. Są gotowe po kilku minutach od wypłynięcia.


zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.