piątek, 14 kwietnia 2017

Babka cytrynowa

Na Wielkanoc świetnie komponuje się babka, u mnie będzie to babka cytrynowa na oleju. Z cytrynowym lukrem i delikatną dekoracją będzie się ładnie prezentować na wielkanocnym stole.

Składniki:
ciasto:
- 200g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 110g oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka

dekoracja:
lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier puder

- posypka perełki

Forma: silikonowa forma na dużą babkę

Przygotowanie:
Jaja (razem żółtka i białka) ubijam z cukrem przez około 5 minut. Dalej dodaję olej, sok z cytryny, skórkę startą z cytryny i znów miksuję. Dodaję resztę składników i miksuję na gładką masę. Całość przelewam do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika180 °C
Czas pieczenia: 40 minut (do suchego patyczka)

Wyciągam z formy babkę jeszcze ciepłą. Robię lukier i dekoruję nim wystudzoną babę cytrynową. Układam na wierzchu dodatkowo perełki cukrowe. 


Kroję dopiero, gdy lukier zastygnie.
Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

czwartek, 6 kwietnia 2017

Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami i warzywnymi dipami

Nie zawsze mamy możliwość zrobienia grilla. Czasem nie sprzyja nam pogoda, czasem nie ma gdzie lub wydaje się nam całość bardzo pracochłonna. Dlatego dziś propozycja na danie, które często gości na ogrodowych przyjęciach, ale będzie wykonane w prosty sposób w domowej kuchni: Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami.

Składniki:

szaszłyki:
- filet z kurczaka
- papryka czerwona
- kilka średnich pieczarek
- cebula
- przyprawa do szaszłyków
- olej rzepakowy

ziemniaczki:
- ziemniaki
- włoskie zioła (rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon)
- mielona słodka papryka
- sól himalajska, pieprz (świeżo zmielone)
- ząbek czosnku

dodatki:
- pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (m.in.: brokuły, szpinak, cukinia) 
- pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka Rolnik (m.in.: marchew, seler, cebula, soczewica)
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka kroję w kostkę, oczyszczone pieczarki przekrawam na pół, paprykę tnę w dużą kostkę, a cebulę w duże piórka. Wszystkie składniki przekładam do miski. Dodaję łyżeczkę oleju oraz przyprawę do szaszłyków. Wszystko dokładnie mieszam i nadziewam na zmianę na patyczki od szaszłyków. 

Na patelni rozgrzewam olej i układam szaszłyki tak, aby przywierały całe do patelni. Smażę z obu stron na rumiano. Odkładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie na pół twardo. Kroję je w cienkie plastry. Dodaję posiekany ząbek czosnku oraz zioła włoskie, pieprz, sól. Delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, do którego dodaję mieloną paprykę. Smażę ziemniaki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.

Na talerzu układam szaszłyk, ziemniaczki oraz pasty warzywne, które posłużą jako dip do całego dania.

środa, 5 kwietnia 2017

Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego

Naleśniki to potrawa, którą można podawać na słodko, ale także na słono. Tym razem u mnie wersja naleśników wykwintnych, ale także wegetariańskich: Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego.


Składniki:

ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju

nadzienie:
- ser mozzarella
- pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (brokuły, szpinak, cukinia)

dodatki: 
- olej rzepakowy do smażenia
- suszona bazylia do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przekładamy do miski i miksujemy. Jest ono rzadkie.

Rozgrzewam patelnię, przesmarowuję ją  lekko olejem. Smażymy naleśniki z obu stron ma lekko rumiany kolor. Z tej ilości ciasta wychodzi ich koło 7 sztuk.

Jeszcze ciepły naleśnik smaruję pastą brokułową. Na niej układam kawałki mozzarelli. 

Zaginam przeciwległe boki na około 1 cm. Następnie zwijam. Tak przygotowane naleśniki podsmażam z obu stron na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem.

Gotowe posypuję odrobiną bazylii. Podaję naleśniki na ciepło.