czwartek, 30 listopada 2017

Zapiekana kanapka z serem owczym i papryką

Kolejna wersja dania, które może służyć jako przekąska na imprezie lub jako śniadanie w domu. Powstaje w prosty sposób, bo z wykorzystaniem opiekacza. Tak powstała zapiekana kanapka z owczym serem i papryką.


Składniki:
- 4 kromki chleba orkiszowego z ziarnem słonecznika
- 2 plastry sera dojrzewającego z mleka owczego
- 4 pomidory koktajlowe
- Ketchup Kotlin Łagodny
- czerwona paryka

dodatki:
- wykałaczki

Przygotowanie:
Na jednej kromce układam ser tak, aby wystawał po bokach. Na to nakładam pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywam całość drugą kromką chleba.

Całość przekładam do opiekacza, u mnie to taki do panini. Zapiekam kanapki na rumiano. Jeszcze ciepłe przekrawam na pół tworząc fajne trójkąciki. Dodaję ketchup, w moim przypadku jest to łagodna wersja, ponieważ ser i papryka mają już dość wyrazisty smak. Na koniec mocuję na zapiekance z pomocą wykałaczek pomidorki koktajlowe. I mamy gotowe kanapki z owczym serem i warzywami.

I LOVE KETCHUP

poniedziałek, 27 listopada 2017

Jogurt z płatkami kukurydzianymi

Osobiście w tygodniu stawiam na łatwe i szybkie w wykonaniu śniadania. Takim na pewno są płatki i jogurt, dlatego postanowiłam je dziś połączyć z ulubionymi dodatkami. Tak oto powstaje Jogurt z płatkami kukurydzianymi z konfiturą jagodową i masłem orzechowym.



sobota, 25 listopada 2017

Grzanki z jajecznicą pod serową przykrywką

Ostatki to okazja, by zorganizować imprezę, na której będzie się nie tylko bawiło, ale jadło i piło. A co przygotować na imprezę Andrzejkową spędzaną w domu w gronie najbliższych? Dziś propozycja dość niestandardowa, będą to Grzanki z jajecznicą na szynce z żółtym serem.


Składniki:
- jajka
- szynka w plastrach
- żółty ser
- chleb
- marynowane grzybki (u mnie opieńki)
- Ketchup Kotlin Łagodny
- sól

dodatki:
- margaryna do smażenia

Przygotowanie:
Chleb kroję na małe kromki. Na patelni roztapiam margarynę i smażę grzanki z obu stron. Po usmażeniu odkładam na talerz. Teraz podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaję jajka. Solę. Usmażone jajka układam na grzankach. Teraz kroję ser żółty na grube plastry i dzielę go na mniejsze części. Podsmażam na patelni. Rozpuszczony ser układam na jajku. Na to trafia odrobina ketchupu i jeden marynowany grzybek. Tak przygotowane kanapki podajemy gościom na zbiorczym talerzu.

I LOVE KETCHUP

czwartek, 23 listopada 2017

Muffiny waniliowe z nadzieniem czekoladowo-truskawkowym

Moja córka lubi bardzo, gdy przygotowuję jakieś muffiny. Chętnie mi też wtedy towarzyszy w kuchni i pomaga. Tym razem zrobiłyśmy Muffiny waniliowe z nadzieniem czekoladowo-truskawkowym.

Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego

nadzienie:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- konfitura ekstra z truskawek niskosłodzona Łowicz

Forma: aluminiowa forma do muffinek + papilotki

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki na ciasto dokładnie mieszam. Osobno mieszam składniki mokre. Wszystko łączę razem, mieszam za pomocą łyżki. 

Do foremek wkładam papilotki i do nich nakładam po łyżce ciasta. Na to nakładam kostkę czekolady i łyżeczkę konfitury. Na to nakładam znów łyżkę ciasta, tak do wysokości 1/3 wysokości papilotki. Wkładam do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika:
180 °C
Czas pieczenia: około 25 minut

Tak przygotowane i upieczone muffiny waniliowe możemy posypać cukrem pudrem, choć są na tyle słodkie, że nie jest to konieczne.

Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK