czwartek, 23 listopada 2017

Muffiny waniliowe z nadzieniem czekoladowo-truskawkowym

Moja córka lubi bardzo, gdy przygotowuję jakieś muffiny. Chętnie mi też wtedy towarzyszy w kuchni i pomaga. Tym razem zrobiłyśmy Muffiny waniliowe z nadzieniem czekoladowo-truskawkowym.

Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego

nadzienie:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- konfitura ekstra z truskawek niskosłodzona Łowicz

Forma: aluminiowa forma do muffinek + papilotki

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki na ciasto dokładnie mieszam. Osobno mieszam składniki mokre. Wszystko łączę razem, mieszam za pomocą łyżki. 

Do foremek wkładam papilotki i do nich nakładam po łyżce ciasta. Na to nakładam kostkę czekolady i łyżeczkę konfitury. Na to nakładam znów łyżkę ciasta, tak do wysokości 1/3 wysokości papilotki. Wkładam do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika:
180 °C
Czas pieczenia: około 25 minut

Tak przygotowane i upieczone muffiny waniliowe możemy posypać cukrem pudrem, choć są na tyle słodkie, że nie jest to konieczne.

Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania.