środa, 6 grudnia 2017

Śledzie w oleju rydzowym z chilli

Święta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to szereg tradycyjnych potraw. Oczywiście również na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć dań z ryb. Co roku pojawia się także śledzik, tym razem może to będą Śledzie w oleju rydzowym z chilli.




Składniki:
- śledzie a'la matias
- olej rydzowy (u mnie Wielkopolski olej rydzowy SemCo)
- ocet
- cebula
- chilli mielone
- czarny pieprz świeżo mielony


Przygotowanie:
Śledzie moczę w wodzie przez około 1-2 godziny. Tak wypłukaną rybę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę zaś kroję w krążki. Do wyparzonego wrzątkiem słoika wkładam warstwami: śledzie, cebulę, odrobina octu, pieprz, szczypta chilli i olej rydzowy, i tak na zmianę do końca. Dolewam oleju tyle, aby zakrył wszystkie śledzie. Zakręcam słoik pokrywką.

Tak przygotowane śledzie w oleju rydzowym chowam do lodówki. Podaję po kilku dniach, czyli jest to danie, które można przygotować już kilka dni przed świętami.

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania.