środa, 21 listopada 2018

Śledzie w śmietanie

Czy wyobrażacie sobie Święta lub Wigilię bez śledzi? Ja nie. To taka tradycja kulinarna, którą wyniosłam z domu rodzinnego. Zawsze u mnie są śledzie w oleju, ale tym razem pokażę Wam też przepis na moje śledzie w śmietanie.






wtorek, 20 listopada 2018

Ciasto jabłkowe na Święta

W świątecznym menu nie może zabraknąć przepisów z jabłkami. Domowe ciasto z tymi owocami kojarzy mi się z dzieciństwem i tradycjami. Pachnąca szarlotka stwarza wspaniały świąteczny nastrój. Moja propozycja tym razem to Ciasto jabłkowe z połówek jabłek.


wtorek, 13 listopada 2018

Ciasto z kaszy jaglanej z prażonymi orzechami włoskimi

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez ciasta. U mnie królują różne wypieki, ale zawsze lubię zjeść w tym okresie kawałek ciasta z dodatkiem kakao oraz z bakaliami. U mojej mamy zawsze pojawia się pyszny keks. Ja natomiast proponuję tym razem ciasto bez mąki, a za to z dodatkiem kaszy jaglanej. To będzie przepis na ciasto z kaszy jaglanej z prażonymi orzechami włoskimi.

Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 40 ml oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- orzechy włoskie

Przygotowanie:

Patelnię podgrzewam na kuchence (u mnie mała patelnia Ambition) i wsypuję tam orzechy włoskie. Prażę je kilka minut co jakiś czas mieszając.


Kaszę jaglaną wraz z mlekiem blenduję na gładką masę. Przekładam do miski i dodaję jajka, olej rzepakowy, cukier brązowy i kakao. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję uprażone orzechy. Przelewam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Forma: małe serce

Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 50-60 minut




Ciasto wyjmuję z formy i podaję, gdy ostygnie. Można zaserwować z dodatkiem powideł śliwkowych.

Przepis na udane święta

poniedziałek, 12 listopada 2018

Pancakes z musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu

Z okresem świątecznym kojarzą mi się szczególne zapachy, są to między innymi aromaty pieczonych jabłek oraz cynamonu. Z takiego połączenia można wyczarować bardzo smaczne śniadanie świąteczne w postaci placków z domowym musem. Moja propozycja to Pancakes z musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu.

Składniki:

ciasto na pancakes:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

mus jabłkowy
- 4-5 jabłek
- 1-2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki wody

Przygotowanie:
Zaczynam od umycia jabłek na mus. Następnie je obieram i dzielę na ćwiartki. Usuwam gniazda nasienne i kroję na małe kawałeczki. Przekładam do garnczka, zasypuję cukrem i dodaję na początek odrobinę wody. Smażę jabłka pod przykryciem aż zmiękną, pod koniec dodaję cynamon. Jeśli mus jest zbyt wodnisty, to odkrywam pokrywkę i czekam aż nadmiar płynu odparuje. Jeśli chcemy, aby mus był idealnie gładki, możemy go dodatkowo zblendować.

Wszystkie składniki na ciasto dodaję do miski i mieszam trzepaczką lub miksuję za pomocą miksera. Wysmarowaną tłuszczem patelnię rozgrzewam. Wylewam ciasto tak, aby powstało ładne koło. Ja używam małej patelni Ambition, której wielkość jest akurat idealna na jednego okrągłego placka (pancaka). Gdy na całej powierzchni pojawią się pęcherzyki, to przewracam na drugą stronę i smażę przez chwile do lekkiego zarumienienia się.

Podaję pancakes na ciepło z dodatkiem musu jabłkowego.

Przepis na udane święta

niedziela, 11 listopada 2018

Mintaj w panierce z sokiem z cytryny

W sklepach pojawiło się już mnóstwo elementów świątecznych. Powoli zaczynamy myśleć o prezentach pod choinkę. Warto też pomyśleć co podamy do jedzenia w tym czasie. To czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to oczywiście ryba. U nas bardzo lubiany jest mintaj w panierce.

Składniki:
- 5 filetów z mintaja
- cytryna

panierka:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz, suszona bazylia
- bułka tarta
- mąka pszenna

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Filety z mintaja skrapiam sokiem z cytryny. Jajko roztrzepuję. Do jajka dodaję mleko oraz przyprawy do smaku.  Na jednym talerzu rozsypuję mąkę, a na drugim bułkę tartą. Rybę najpierw obtaczam w mące, następnie maczam w jajku, a na końcu znów obtaczam, ale tym razem w bułce tartej.

Rozgrzewam olej na patelni (u mnie Ambition) i smażę rybę na rumiano z dwóch stron. Wykładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Podaję na ciepło.


Przepis na udane święta