niedziela, 11 listopada 2018

Mintaj w panierce z sokiem z cytryny

W sklepach pojawiło się już mnóstwo elementów świątecznych. Powoli zaczynamy myśleć o prezentach pod choinkę. Warto też pomyśleć co podamy do jedzenia w tym czasie. To czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to oczywiście ryba. U nas bardzo lubiany jest mintaj w panierce.

Składniki:
- 5 filetów z mintaja
- cytryna

panierka:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz, suszona bazylia
- bułka tarta
- mąka pszenna

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Filety z mintaja skrapiam sokiem z cytryny. Jajko roztrzepuję. Do jajka dodaję mleko oraz przyprawy do smaku.  Na jednym talerzu rozsypuję mąkę, a na drugim bułkę tartą. Rybę najpierw obtaczam w mące, następnie maczam w jajku, a na końcu znów obtaczam, ale tym razem w bułce tartej.

Rozgrzewam olej na patelni (u mnie Ambition) i smażę rybę na rumiano z dwóch stron. Wykładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Podaję na ciepło.


Przepis na udane święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.